Bijzonder programma joods Winschoten

De Stichting Jaar van Winschoten staat in 2005 uitgebreid stil bij het Joodse verleden van Winschoten. De stad had voor de oorlog een culturele centrumfunctie in Oost-Groningen. Die betekenis is in de jaren na de Tweede Wereldoorlog weggezakt, mede door het wegvallen van een omvangrijke Joodse gemeenschap.

Groen Links-raadslid Karel Kuetz in Winschoten is kwaad op de organisatie van het Jaar van Winschoten. De tenor Eppe Bodde is namelijk niet in het programma opgenomen en dat is onbegrijpelijk, zo zegt Kuetz.

Donderdag presenteerde de organisatie het culturele programma voor volgend jaar. Daarin staat onder meer het Joodse verleden van de molenstad centraal. De Winschoter tenor Eppe Bodde bracht een aantal jaren geleden met veel succes een programma met gedichten van de Winschoter en Joodse dichter Saul van Messel. En juist in het herdenkingsjaar 2005 negeert de organisatie Bodde. Kuetz heeft daar geen goed woord voor over.

Volgens de organisatie is Bodde niet van de partij omdat het budget niet toereikend is. Een zwak excuus, vindt Kuetz. Het jaar van Winschoten is, zonder de liederen van Bodde, niet compleet, zo zegt het raadslid.

Bron: rtvnoord, 17 december

Saul van Messel

De dichter Saul van Messel (pseudoniem van Jaap Meijer) werd in 1912 geboren te Winschoten in een arm orthodox joods gezin. Op tienjarige leeftijd verloor hij zijn vader. Jaap Meijer kreeg de steun van de joodse gemeenschap om op dertienjarige leeftijd verder te studeren op het Nederlands Israëlitisch Seminarie te Amsterdam. In 1941 promoveerde hij als laatste Joodse student geschiedenis bij Jan Romein Inmiddels was hij getrouwd met Liesje Voet, die bij hem bleef tot haar dood in 1993. Jaap Meijer overleed een aantal maanden later.

In 1943 werd het echtpaar Meijer met zoon Ischa opgepakt en via kamp Westerbork op transport gesteld naar Bergen-Belsen. De ervaringen in het concentratiekamp heeft Jaap Meijer nooit onder woorden willen brengen, zijn alter ego Saul van Messel laat er af en toe iets over los.

Na de oorlog hervatte Jaap Meijer zijn werk als geschiedenisleraar. Het gezin wordt uitgebreid met twee kinderen, Mirjam en Job. Omstreeks 1970 barstte Jaap Meijer los in een stroom van gedichten in het Nederlands, het Hebreeuws, maar vooral in het Gronings, de taal van zijn jeugd. Deze gedichten zijn over het algemeen kort, zeer beeldend, scherp verwoord. Maar even vanzelfsprekend schreef hij poetisch over de liefde. "Het Gronings, de taal van rauwe klei en de woeste zee; zo basaal als de taal van het Hooglied", aldus Jaap Meijer [Bron: ruebarrre].

Zie verder: Bibliografie van Saul van Messel (psuedoniem voor Jaap Meyer, de vader van Ischa Meyer):

Klik hier voor overzicht joods Winschoten.

Advertentie (4)