Europese joden moeten naar Israël


Althans als het aan de voormalige asjkenazische opperrabbijn Yisrael Meir Lau ligt. Volgens Lau heeft het Europees jodendom geen toekomst en Israël moet zich voorbereiden over massa-emigratie van Joden uit Europa.


“In de afgelopen maanden heb ik gereisd door Oostenrijk, Groot-Brittannie, Zwitserland, Belgie en Nederland en ik vertel je dat er geen toekomst is voor het Europees jodendom”, aldus Lau, na een reis van twee maanden door Europa. Hij kreeg de indruk dat de Europese Joodse families in angst leven. In Europa wonen ongeveer twee miljoen Joden, van wie meer dan een half miljoen in Frankrijk en ongeveer 300.000 in het Verenigd Koninkrijk.


Antisemitisme in Europa is niet nieuw, maar sinds de uitbraak van het Palestijnse terrorisme vier jaar geleden is het aantal antisemitische incidenten drastisch toegenomen. Daartoe behoren het verbranden van synagoges, de ontwijding van graven, aanslagen op joodse scholen en antisemitische propaganda via internet en op universiteiten.


Lau verklaart tegenover The Jerusalem Post dat Israël zich moet voorbereiden op Europese immigratie door te investeren in huisvesting, de oprichting van talenscholen en bijscholing voor immigranten die dat nodig hebben. “Alles moet gedaan worden om de Europese Joden aan te moedigen te emigreren”, aldus Lau. Hij gelooft ook dat het Joods Agentschap, dat zich bezighoudt met immigratie, zich meer zou moeten richten op Europa dan op de voormalige Sovjet-Unie.


Bron: Nederlands Dagblad, 7 december 2004