Nethanyahu vluchtte voor zijn veiligheid


De Israëlische Minister van Financien Binyamin Nethanyahu werd bij een huwelijk plotseling aangevallen door een menigte schreeuwend “Joods bloed is niet goedkoop!”. Hij is niet gewond geraakt.


Er werd een bord gegooid naar Nethanyahu die aanwezig was bij een huwelijk in het ultra-orthodoxe dorp van Kfar Chabad. Een kleine groep mensen die fel gekant is tegen het plan van Ariel Sharon  om Israëlies uit Gaza terug te laten trekken, schreeuwden allerlei leuzen zoals “moordenaar Netanyahu, jouw dag zal komen”. Een politiewoordvoerder zei dat een band van zijn auto werd lekgesneden.


De aanvallers probeerden voormalig premier Netanyahu aan te vallen, maar werden tegengehouden door huwelijksgasten, terwijl zijn veiligheidsmensen hem wegvoerden in een ander voertuig.


“Wij denken dat maximaal drie minderjarigen bij de worstelling betrokken waren alhoewel niemand nog is gearresteerd,” vertelde politiewoordvoerder Gil Kleiman. Hij zei dat foto’s en videofilms van het huwelijk onderzocht zullen worden om zodoende de aanvallers te kunnen identificeren.


Een woordvoerder van de strikt religieuze chasidische Chabad, waarvan velen in het dorp wonen, zei dat de aanvallers geen enkele binding hebben met hen en blijkbaar naar het huwelijk zijn gegaan om Netanyahu lastig te vallen. “De mensen die daar waren zijn geen inwoners van het dorp.  Eenieder die bekend is met de Chabad gewoonten en haar basiswaarden kent, weet dat zoiets als dit niet door een Chabad chasid kon worden gedaan” vertelde Menachem Brod voor de Israëlische radio.


Kolonistenleiders spraken hun afschuw uit over deze aanval en over een ander incident eerder deze week waarbij de Minister van Onderwijs Limor Livnat werd belaagd door rechts-extremisten. Het gebruik van geweld is niet onze manier en wij veroordelen het ten zeerste” aldus een verklaring van de Yesha raad, de koepelorganisatie van de kolonisten.


Rechts-extremisten belaagden en bedreigden regelmatig politici in de periode die voorafging aan de moord in 1995 van toenmalig premier Yitzhak Rabin. Deze werd gepleegd door een joodse ultra-nationalist die tegen de vredesinspanningen met de Palestijnen was.


Donderdag vertelde Sharon zijn Likoed partijleden over bedreigingen die hij had ontvangen. Ook zijn vrouw Lili moest het ontgelden. Hij veegde de mantel uit met die ministers die niet publiekelijk hebben geageerd tegen de bedreigingen. “Ik was geschokt, maar wat me zelfs meer heeft overweldigd was dat ik geen minister of parlementslid zag dat zijn mond heeft geopend inzake deze,” aldus Sharon.


Bron: Reuters, 11 februari 2005



 

Advertentie (4)