Mobieltje ‘met hechsjer’

Het heeft even geduurd, maar nu zijn de ‘kosjere’ Motorola-mobieltjes waarover ultra-orthodoxe rabbijnen een jaar geleden met mobiele telefoon-provider MIRS Communication tot overeenstemming kwamen, leverbaar. Het mobieltje vrijwaart de gebruiker van aanstootgevende zaken die via internet, sms-diensten of video op de mobiel zouden kunnen binnenkomen.

Met de Motorola-mobieltjes van MIRS Communication, die zijn voorzien van een duidelijk zichtbaar kasjroet-zegel, kan de gebruiker niet het internet op, noch kunnen sms’jes worden verstuurd of video-boodschappen worden bekeken. Ook is er voor deze telefoons geen voicemaildienst ingeschakeld.

Het was een lang traject, maar nu, ruim een jaar nadat de commissie van orthodoxe rabbijnen in Israël hun achterban tijdens een persconferentie informeerden over de afspraak met MIRS Communication, is het ‘kosjere’ mobieltje een feit.

In 2003 spraken ouders en leraren van de ultra-orthodoxe gemeenschap in Israël hun grote zorg uit over de "spirituele en opvoedkundige gevaren" die het gebruik van mobiele telefoons met name voor kinderen met zich meebrengt. Video, sms en internet op het mobieltje vormen naar hun mening een bedreiging voor de levenswijze van ultra-orthodoxe joden.

De ultra-orthodoxe rabbijnen hebben zich lange tijd heftig verzet tegen het gebruik van mobiele telefoons in het algemeen, hoewel diverse providers hun mobiele-telefoon diensten ‘gekasjerd’ aanboden. Toch verboden de rabbijnen in 2004 ultra-orthodoxe Israëlische kranten om advertenties op te nemen van mobiele telefoonproviders – voor de kranten een geschatte inkomstenderving van NIS 1 miljoen.

MIRS Communication was door de overeenkomst met de commissie van rabbijnen aanvankelijk de enige provider die met goedkeuring van de rabbijnen ‘kosjere’ mobiele telefoons en diensten aan orthodoxe joden mocht aanbieden. Andere leveranciers van mobiele telefonie volgden MIRS op de voet: ook Cellcom, Pelephone en Partner (de laatste is een van de oudste mobiele telefoonaanbieders in Israël en aanvankelijk fel tegenstander van de plannen van de rabbijnen) hebben hun diensten aan vrome Joden aangepast en hebben inmiddels ook goedkeuring gekregen.

MIRS had tijdens de onderhandelingen vorig jaar een garantie geeist dat er 50.000 ‘kosjere’ mobieltjes aan de ultra-orthodoxe gemeenschap zouden kunnen worden verkocht, maar ging uiteindelijk accoord met een exclusiviteitsbeding voor de duur van 5 maanden. De provider verwachtte destijds dat het huidige klantenbestand van 300.000 aansluitingen met 25% zou toenemen. Het feit dat De rebbe van Ger, rabbijn Yehuda Arye Leib, een van de leidinggevende figuren van de ultra-orthodoxe gemeenschap, steunde de overeenkomst met MIRS van meet af aan.

De gesprekskosten met ‘kosjere’ telefoons binnen het MIRS netwerk zullen 20 agarot per minuut bedragen. Gesprekken met andere netwerken kosten 60 agarot per minuut, met uitzondering van bellen naar Bezeq. Daarvoor wordt 32 agarot per minuut in rekening gebracht.

Door de hoge gespreksprijs worden gebruikers aangespoord met hun kosjere telefoons uitsluitend binnen het MIRS netwerk te bellen. Groepen die gezamenlijk telefoons kopen en een groepsabonnement kopen betalen slechts 9 agarot per minuut.

De door MIRS geleverde telefoons zijn wel uitgerust met een walkie-talkie optie, als alternatief voor sms-diensten. Ook wordt gekeken naar inruilacties voor gebruikers die de overstap maken van een andere provider naar MIRS Communication.

Imiddels heeft het rabbijnencomité een volgend succes geboekt op het gebied van de telecommunicatie in Israël. Internet- en telefoonleverancier Hot heeft zich bereid verklaard een zwarte lijst te hanteren van telefoonnummers die door de rabbijnen als ‘ongeschikt voor vrome Jode

Advertentie (4)