Ultrarechts spreekt doodswens uit over premier Sharon


Een groep rechtse extremisten heeft een video-opname gemaakt van een religieuze vervloeking waarin de dood van de Israëlische premier wordt opgeroepen. Ca. 20 mensen namen deel aan de ceremonie, die vorige week donderdag plaats vond in Rosj Pina in Noord-Israël. De aanwezigen zeggen te geloven dat Sharon binnen een maand zal sterven.

De extremistische groepering liet dinsdag weten in een ceremonie de ‘Engelen des doods’ te hebben opgeroepen met een pulsa denura, een gesel van vuur.  “Sharon is tien keer zo goed beveiligd als destijds Hitler en Stalin, daar komt geen mens doorheen”, aldus een van de leden van de groep. “Daarom hebben wij de Engelen des verderfs te hulp geroepen, opdat Ariel Sharon binnen dertig dagen aan zijn eind komt.”

De groepering probeert met de verkoop van de video-opname geld te verdienen ter ondersteuning van hun activeiten. De band werd voor $ 5000 te koop aangeboden aan Channel 2, Channel 10, Yediot Aharonot en Ma’ariv.

Avi Barzilai, voorman van Channel 10, noemt de video-opname van de ceremonie net zo weerzinwekkend en bizar als de mensen die hem hebben gemaakt. De mensen die hem voor vertoning te koop hebben aangeboden doen zich voor als journalisten, en degenen die hem hebben aangekocht schrikken nergens voor terug om de kijkcijfers op te schroeven. Ik weiger ze nog als mijn collega’s te beschouwen.” Maar volgens Yisrael Segal, hoofdredacteur van Misjal Cham, wilde ‘iedereen de band hebben’.

De beweging Shalom Achsjav (Vrede Nu) beschuldigt het tweede Israëlische televisienet, dat de video heeft aangekocht voor uitzending in het programma Misjal Cham woensdagavond, van opruiing en medeplichtigheid aan (poging tot) moord.

De uit kabbalistische mystiek stammende vervloeking werd voor het eerst door rabbijnen van ultrarechtse signatuur uitgesproken in de turbulente periode voorafgaand aan de moord op premier Yitschak Rabin. In de ceremonie, die bedoeld is om binnen een jaar de dood van het onderwerp van de vervloeking te veroorzaken, worden de ‘Engelen des Verderfs’ opgeroepen het beoogde slachtoffer vergeving voor zijn zonden te ontzeggen, hem te doden en alle vervloekingen uit de Tora over hem af te roepen.

Michael Ben-Horin, mede-organisator van de ceremonie, zei dat Sharon alleen staat met zijn evacuatieplannen, in tegenstelling tot Rabin, die uit de gehele Israëlische bevolking steun ondervond. “Als Sharon dood is gaan de ontruiming niet door”, aldus Ben-Horin.

Rabbijn Yosef Dayan uit Psagot op de Westbank, een van de geestelijken die de vervloeking uitsprak over premier Rabin, was aanwezig bij de pulsa denura over Sharon. Dayan, lid van de radicale illegale Kahane Chai beweging, werd na de mood op Rabin gearresteerd omdat hij dreigde een vervloeking uit te spreken over Shimon Peres. In september 2004 kondigde Dayan aan dat hij Sharon dood wenste en van plan was een Halachische vervloekingsceremonie te houden.

Volgens rabbijn Shlomo Aviner uit Beit-El zijn de deelnemers aan de ceremonie alleen maar uit op media-aandacht. “En die moeten daar niet aan meewerken. Er is al genoeg gedoe, en mensen moeten niet op ideeen worden gebracht.”

Advertentie (4)