42.000 Soldaten bij terugtrekking uit Gaza

Zondag, om 12 uur ‘s nachts, is de grens bij Kissufim tussen Israël en de Gaza strook gesloten voor al het Israëlisch burgerlijk verkeer en op maandag 15 augustus, vroeg in de ochtend, anderhalf jaar nadat Premier Sharon zijn plan aankondigde, zal de terugtrekking uit Gaza beginnen.Ongeveer 42.000 soldaten en politieagenten, verdeeld over tenminste vijf commandocentra, zullen worden ingezet. Het totaal aantal mensen dat bij de operatie betrokken is, kan oplopen tot 53.000 wanneer aanvullende units zullen worden opgeroepen.


Het officiele schema voor de operatie omvat vier weken, maar onofficieel hopen de planners dat drie weken voldoende zullen zijn.


Na de sluiting van de grens bij Kissufim worden alleen veiligheidstroepen tot de Gaza strook toegelaten. Maandagochtend zullen gemengde teams van soldaten en politieagenten zich verspreiden over alle nederzettingen in de Gaza strook. De teams zullen alle huizen registreren die al leeg zijn en alle bewoners die nog aanwezig zijn, zullen worden geinformeerd dat zij nog 48 uur hebben, tot woensdag 17 augustus ‘s ochtends, om te vertrekken. Een ieder die na de deadline weigert te vertrekken, zal hiertoe gedwongen worden met het risico om dertig procent van de financiele compensatie te verliezen.


Van maandag- tot woensdagochtend verwachten de veiligheidstroepen een massale exodus van Israëli’s uit Gaza, tussen eenderde en tweederde van het totaal aantal bewoners. Resterende bewoners zullen met kracht worden verwijderd.


De terugtrekkingstroepen worden ingedeeld in zes cirkels. De eerste cirkel (met zowel leger- als politieeenheden) zal zich bezighouden met de verwijdering van de kolonisten uit hun huizen. De tweede cirkel, met alleen IDF (Israël Defense Forces) soldaten, zal de omliggende wegen blokkeren om tegenstanders van de ontmanteling ervan te weerhouden om naar de nederzettingen te gaan.


De derde en vierde cirkels, met alleen IDF-legereenheden, zal zowel burgers en veiligheidstroepen verdedigen tegen Palestijnse aanvallen. De vijfde cirkel, met meerendeels IDF-soldaten, zal langs de Groene Lijn patrouilleren om activisten te weerhouden om de Gaza strip binnen te dringen vanuit Israël. De zesde cirkel, met politieeenheden, zal het verkeer regelen op de Israëlische wegen in de Westelijke Negev bij de grens met Gaza.


En er is nog een cirkel, waar niemand het over wil hebben. Het is de ‘nulde cirkel’, die zal worden ingezet bij onverhoede geweldssituaties. De aanvoerder van deze legereenheid, Brigadier Generaal Amos Ben-Avraham, mijdt de camera’s, doch in de hogere regionen van het leger wordt, waarschijnlijk tegen beter weten in, de hoop geuit dat deze laatste cirkel niet nodig zal zijn.


De volgorde waarin de nederzettingen worden geevacueerd, wordt pas maandagochtend vastgesteld. Per woning is een half uur gepland, maar er kan om verlenging worden gevraagd.


Minister van Defensie Shaul Mofaz heeft gisteren het laatste accoord gegeven voor het terugtrekkingsplan. Hij daagde het leger en de politie uit om de operatie in twee en een halve week, voor 4 september, te voltooien.Bron: Ha’aretz