Terugtrekking uit Gaza – gevecht om Israëls identiteit


Volgens de Israëlische schrijver en meervoudig prijswinnaar Amos Oz is in de droomwereld van de kolonisten geen plaats voor een seculier Israël: Israëls cultuur is geen cultuur, haar waarden zijn geen waarden.

De ontmanteling van de nederzettingen in de Gazastrook is niet alleen een gevecht over de  toekomst van Gaza en de Westbank. De terugtrekking is in wezen het eerste grote gevecht over het vraagstuk van religie en staat.


De kolonisten hebben hun eigen droom. Het eerste stadium is ‘een groot Israël’ van muur tot muur gevuld met puur Joodse steden.


Ok, Palestijnen en Thaise gastarbeiders kunnen binnenkomen om het vuile werk te doen, maar meer ook niet.


Het tweede stadium is Israël te transformeren tot een ‘halachische staat’, een land geleid door de Joods religieuze wet. Verkiezingen, de Knesset, de overheid en de rechtbanken mogen voortbestaan, maar kolonistenrabbijnen zullen bepalen tot welke terreinen zij zich moeten beperken en welke gebieden te ‘heilig’ en belangrijk zijn om aan het volk en haar gekozen leiders over te laten.


In hun droomwereld is geen plaats voor een seculier Israël: haar cultuur is geen cultuur, haar waarden zijn geen waarden, haar meningen zijn geen meningen.


In de ogen van de kolonisten zijn we allemaal arme, achtergestelde kinderen die nooit de kans hebben gehad op Joods onderwijs. In hun droom is het onze taak om religieus te worden en ons met hen te verenigen, of in ieder geval niet in de weg te staan terwijl zij de messias hierheen halen.


 
Echte pijn – net zoals zij Israël hebben aangedaan

Wij moeten al onze wensen en waarden aan de kant zetten en dan zullen zij ons omhelzen en overstelpen met broederliefde.


Maar als we weigeren zullen broederliefde en omhelzingen uit het raam worden gegooid en zullen we niet meer dan verraderlijke linkse rakkers of Nazi’s zijn.


Vrije mensen in ons eigen land


Maar wij niet-religieuze Israëli’s hebben ook een droom. We willen leven in een verlicht, open en rechtvaardig land, niet in een messiaanse, rabbijnse monarchie, en niet in een groot Israël. We zijn hier gekomen om een vrij volk te zijn in ons eigen land.


Om een vrij volk te zijn betekend dat elk persoon gerechtigd is om te kiezen welke delen van de Joodse traditie voor hem belangrijk zijn en welke hij achter zich wil laten. Het betekend de vrijheid te hebben om ons eigen land