Israëls luchtruim goedkoper?

De Israëlische ministeries van Financien en Toerisme willen een ‘vrij luchtruim’ beleid uit gaan voeren met betrekking tot vliegreizen. Hierdoor zouden de beperkingen die gelden voor buitenlandse vliegmaatschappijen om vluchten naar Israël aan te bieden, verminderen. Dit kan tot grote kortingen op de vliegtickets van en naar Israël leiden.


Met deze verandering kan Israël de vruchten plukken van goedkope vliegreizen. Het voorstel zou alle beperkingen kunnen opheffen, los van die maatregelen die de veiligheid garanderen. Het lijkt op een technisch voorstel, ontworpen om het toerisme naar Israël te stimuleren. In werkelijkheid zou het echter de beste aktie kunnen zijn die de Israëlische regering kan doen voor het Zionisme en het Joodse volk.

De tijd van alija, gezien als de volledige en permanente fysieke verhuizing van een persoon naar Israël, is voorbij.Terwijl individuen nog steeds naar Israël zullen emigreren, ligt de toekomst voor Israël in nieuwe vormen van ‘gedeeltelijke alija’ en nieuwe manieren voor Joden om vanuit de hele wereld contact te hebben met Israël en de Israëli’s. Goedkope communicatie, het internet en e-mail creeeren nieuwe mogelijkheden. Goedkope vliegreizen zijn essentieel om het beeld compleet te maken.
Voor Joden die hun leven met Israël verbonden zien, zijn er slechts beperkte mogelijkheden. Op alija gaan en geld geven zijn beperkte antwoorden. De meeste Joden zijn niet van plan op alija te gaan. Iemand die op alija gaat, hoeft slechts een ticket enkele reis te kopen. Voor hem maakt het niet uit of het ticket 100 USD of 1000 USD kost.

Voor een jonge dokter die in zijn land wil blijven wonen en die een hechtere band met Israël zou willen krijgen door in de zomermaanden in een van Israëls ziekenhuizen te werken, is de prijs van een ticket juist heel belangrijk. Voor de grote Joodse meerderheid die buiten Israël woont, inclusief de ex-Israëli’s, zouden nieuwe wegen moeten worden gecreeerd om zich met hun talenten en energie voor Israël in te zetten en zich met het land verbonden te voelen.

We leven in een tijd waarin de menselijke geest een bron van rijkdom is, dus is het van het grootste belang dat de beste leraren, doktoren, ingenieurs, wetenschappers, kunstenaars en schrijvers de gelegenheid hebben zich met hun talenten en kennis voor Israël in te zetten. Goedkopere vluchten zouden een positieve invloed hebben op talloze projecten die met Israël zijn verbonden en kunnen nieuwe wegen openen om met Israël zaken te doen.

Het idee om een tweede huis in Israël te hebben zou aantrekkelijker worden wanneer een retourtje voor Europeanen minder dan 100 USD zou kosten, of voor Joden uit New York dezelfde prijs zou zijn als een ticket naar Los Angeles. De beschikbaarheid van goedkope vluchten zou ook de mogelijkheden van Israëli’s verbreden om in Israël te blijven wonen en in het buitenland te werken en het zou groeiende Israëlische bedrijven helpen om de grootste kosten van export naar het buitenland te verminderen.

Het ‘vrije luchtruim’ beleid is net zozeer in het belang van het Joodse volk als in het belang van Israël. Terwijl het niet gezien wordt als een traditionele zorg voor Joodse organisaties, zijn er een aantal richtlijnen die nu meteen uitgevoerd kunnen worden en die van het grootste belang zijn voor de manier waarop Israël het en Joodse volk met elkaar omgaan.

Dit is niet slechts een binnenlandse Israëlische kwestie. Joodse organisaties moeten van zich laten horen ter ondersteuning van dit ‘vrije luchtruim’ beleid. Stel dat we erin slagen om dit beleid te implementeren, dan kunnen we elkaar allemaal een ‘Volgend jaar in Jeruzalem’ toewensen  – voor minder dan 100 USD.

Bron: