Joodse winkel weggepest

Annabel Sijtsma, eigenares van de joodse broodjeswinkel Annabel’s Broodjeshuys aan de Oudegracht in Alkmaar, houdt het voor gezien. Na een vernielde winkelruit, een vuurwerkbom en een conflict met de verhuurder van het pand gaat ze op zoek naar een andere locatie in de Alkmaarse binnenstad.

In november vloog er een knikker, vermoedelijk afgevuurd met een katapult, door het raam van haar winkel. In februari was het opnieuw raak, toen de pui door een vuurwerk’bom’ werd vernield. Twee meerderjarige Alkmaarders zijn op verdenking van het plegen van die aanslag opgepakt. Het tweetal, dat verdacht worden van zes bomaanslagen (waaronder die op het huis van de moeder van journalist Frits Wester in februari van dit jaar) en brandstichtingen, hebben aangegeven gedreven te zijn door sensatiezucht. Ze gaven in de verhoren wel toe dat ze bewust de joodse winkel hebben uitgezocht omdat tot onrust zou leiden. "Het afdoen als sensatie vind ik te makkelijk. Ze hebben specifiek gezocht naar mijn zaak", zegt Sijtsma.

Annabel’s Broodjeshuys, waar allerlei joodse gerechten worden verkocht, was pas een jaar open. De verhuurder van het pand, de Alkmaarse advocaat A. Aartse Tuijn, had echter grote moeite met de ‘provocerende’ Israëlische vlag die Sijtsma op de gevel had opgehangen. Sijtsma heeft de vlag uiteindelijk binnengehangen, maar wel zodanig in de deuropening dat hij vanaf de straat zichtbaar was. "Een principekwestie. Ik verkocht joodse delicatessen en dat moest duidelijk zichtbaar zijn. Turkse en Marokkaanse winkeliers hebben toch ook vaak een vlag op de gevel hangen? Waarom mag ik dat niet?"

Aartse Tuijn wilde van zijn huurster af en bracht de zaak voor de rechter om haar er uit te krijgen. Sijtsma: "Hij is advocaat en natuurlijk wel zo slim om het over een andere boeg te gooien. Hij zei onder meer dat er sprake was van stank en dat ik geen broodjes maar andere producten verkocht." De rechter gaf Aartse Tuijn gelijk en Sijtsma werd de huur opgezegd.

Buren naast de broodjeszaak zeggen geen stankoverlast te hebben gehad, de etages boven de zaak staan leeg. Sijtsma gaat nu op zoek naar een pand in de binnenstad.
Bron en reacties: www.dutchdisease.com/blog

Advertentie (4)