Opening voormalige synagoge in Brielle

Na ruim vijf jaar is het dan eindelijk zover: de restauratie van de enige overgebleven synagoge in de regio Voorne-Putten en Rozenburg is voltooid. Het gebedshuis, met aangrenzende dienstwoning, dateert van het jaar 1871. Tijdens de Monumentendagen komend weekend op 10 en 11 september zijn diverse festiviteiten gepland.

In 1942 werd de synagoge gesloten, toen alle joodse burgers uit Brielle en omstreken zijn opgepakt en gedeporteerd. Na de oorlog werd de synagoge gebruikt als opslagloods voor bouwmaterialen. In 2002 kocht de Stichting Behoud Synagoge Brielle het pand, met restauratie in het vizier. De belangrijkste doelstelling was en is nog steeds om de voormalige synagoge te maken tot en te exploiteren als een plaats van ontmoeting, bezinning en cultuur.

In het weekend van de Monumentendagen zijn diverse festiviteiten gepland omtrent de opening van de voormalige synagoge. De trouwe donateurs van genoemde Stichting bijten het spits af. Zij zijn van harte welkom op vrijdag 9 september, vanaf 19.00 uur, om het prachtig gerestaureerde gebouw te komen bewonderen.

Open Monumentendagen
Zaterdag 10 september, op de Brielse Monumentendag, is het monument aan de Turfkade opengesteld voor alle belangstellenden. Tussen 10.00 uur en 16.00 uur is iedereen van harte welkom om het pand en de beelden van de restauratie te bezichtigen. Wie enthousiast is geworden kan zich die dag opgeven als donateur. Deze groep van donateurs blijft tenslotte de belangrijkste steunpilaar voor de Stichting.

Op zondag11 september vindt ‘s middags de officiele opening plaats. Naast rabbijn Abraham Soetendorp zal een delegatie van Joodse en Palestijnse jongeren uit Israël bij de opening worden betrokken. Een jaar geleden bikten zij, met meerdere jongeren, de acht dichtgemetselde ramen na zestig jaar weer open.

De Stichting wil dit bijzondere gebouw via concerten, lezingen, exposities, rondleidingen, debatavonden, theater en een interreligieus leerhuis, een eigentijdse plek geven in onze samenleving. Door kennis van cultuur en traditie, over en weer, kan meer openheid, begrip en tolerantie ontstaan. Het zijn de belangrijke bouwstenen voor de wereld van vandaag en morgen.

Link: Synagoge Brielle
Foto’s van de restauratie