Dodenherdenking en Bevrijdingsdag De Baarsjes 2006

Het 4/5 mei-comité De Baarsjes heeft het programma voor de Dodenherdenking op 4 mei en de viering van Bevrijdingsdag op 5 mei vastgesteld. Bij de herdenking staan de activiteiten van de Joop Westerweelschool aan het Balboaplein centraal. Tevens betuigt het comité nogmaals haar spijt over de ophef rond het monument ‘Voor hen die vielen’.

Op 4 mei ziet het programma er alsvolgt uit:

  • 18.30 start voorprogramma in de Joop Westerweelschool aan het Balboaplein (ontvangst vanaf 18.00u), met een videodocumentaire, gemaakt door de Joop Westerweelschool, over verzetsman Joop Westerweel, een gedicht van Sanne Bruinsma (‘Vertel mij hoe het was want ik was er niet bij") en een video-interview met Baarsjesbewoonster Celine v.d. Hoek, over hoe zij Auschwitz en Birkenau overleefde.
  • ± 19.05u vertrek van de stoet door de Marco Polostraat naar het oorlogsmonument aan de Postjesweg (geadopteerd door de Joop Westerweelschool), waar kransen worden opgehangen.
  • ± 19.30u vertrek van de stoet daarvandaan via Postjesweg en Columbusstraat naar het Columbusplein, naar het oorlogsmonument ‘Aan hen die vielen’ (het witte kruis), dat nu tijdelijk is ondergebracht bij de school die het monument adopteert. Aldaar taptoe en vervolgens 2 minuten stilte en kranslegging om 20.00u.
  • Daarna is ieder welkom terug in de Joop Westerweelschool voor een informeel samenzijn met thee en koffie, om na te praten. Aldaar wordt gelegenheid geboden om de tweedelige videodocumentaire "De Baarsjes in oorlogstijd" te bekijken, die in 2003 tijdens de herdenking vertoond is.

De kranslegging om 19.30 uur aan de Postjesweg is de formele afsluiting van de trilogie van videodocumentaires die de Joop Westerweelschool deze laatste drie jaar gemaakt heeft, onder auspiciën van het comité: twee over de twee namen op ‘hun’ oorlogsmonument (Dalemans en Gerritze), en de derde over de naamgever van hun school. Met de kranslegging om acht uur bij het witte kruis keert het comité na één jaar onderbreking weer terug bij het oorlogsmonument waar van 2000 tot/met 2004 de kranslegging reeds plaatsvond. Al staat het nu tijdelijk op een andere plaats.

Het programma op 5 mei speelt zich af op het Mercatorplein:

  • 14.00u Welkomstwoord door een lid van het comité en een wethouder
  • 14.05u muziek met een draaiorgel
  • 14.30u draaiorgel met zangeres
  • 15-17u: allerlei soorten kinderspelen
  • 16.00u: Surinaamse dansgroep Ladena
  • 17.00u binnenkomst op het Mercatorplein van een optocht uit Oud-West (vanaf buurthuis de Havelaar, via Wiegbrug en Jan Evertsenstraat): de ‘Optocht der Dwazen’ (= de mensen die demonstreren voor de vrede)
  • 17-18u dansen op het Mercatorplein en trommelworkshop
  • 18-20u: gezamenlijk eten

Verklaring
Het comité hecht eraan bij deze nogmaals te melden dat het nooit onze bedoeling is geweest om wie dan ook op wat voor manier dan ook te kwetsen of verdriet te bezorgen, door het (later herroepen) standpunt over de vervanging van het oorlogsmonument aan de Baarsjesweg.

Wat er is gebeurd heeft er alleen mee te maken dat het comité zich al lange tijd bezig houdt met de vraag hoe het samen herdenken het beste vorm gegeven kan worden. Het comité vindt dat het zich kunnen herkennen in de herdenking daarvoor belangrijk is. De ‘verbreding’ van de herdenking (het betrekken van de groepen van immigranten bij de herdenking) gaat vanaf het begin samen met het opnieuw aandacht vragen voor de oorlogsgeschiedenis van de buurt, iets wat in de vergetelheid dreigde te raken. Het comité is niet voor niets bezig om d

Advertentie (4)