El Al’s raketafweersysteem goedgekeurd

De Nederlandse overheid heeft de Israëlische luchtvaartmaatschappij toestemming gegeven in het luchtruim boven Nederland gebruik te maken van het Flight Guard afweersysteem dat met hittefakkels naderende luchtdoelraketten wegleidt van het vliegtuig.



In Zwitserland zijn de flares sinds kort voor de burgerluchtvaart verboden. El Al toestellen die met Flight Guard zijn beveiligd lopen het risico na landing in Zwitserland aan de grond te worden gehouden.

Het Nederlandse ministerie van verkeer en waterstaat vindt het een veilig idee dat met het afvuren van de flares een aanslag boven Nederland kan worden voorkomen. Volgens een woordvoerder van het ministerie is een aanslag met mobiel luchtdoelgeschut op vliegtuigen van El Al, zoals in 2002 gebeurde bij de luchthaven van Mombasa in Kenya, niet geheel ondenkbaar. Toen vuurden terroristen twee raketten af op een passagiersvliegtuig dat net was opgestegen. Dat incident was voor El Al aanleiding om de gehele luchtvloot uit te rusten met Flight Guard.

In de militaire luchtvaart zijn afweersysteem met hittefakkels al jaren in gebruik.

Zie ook: Raketafweersysteem op EL Al vliegtuigen

Advertentie (4)