Vogelgriep nu ook in Israël

De eerste uitslagen van laboratoriumonderzoek hebben aangetoond dat een groot aantal kalkoenen in Ein Hashlosha en het nabijgelegen Holit in het zuiden van Israël zijn bezweken aan de voor mensen gevaarlijke H5N1-variant van het vogelgriepvirus.

De kibboetsiem, waar ca. 11.000 kalkoenen binnen enkele dagen aan het virus zijn gestorven, zijn onder quarantaine geplaatst. Een gebied van 7 km rondom is volledig afgesloten. Zodra de definitieve resultaten van het onderzoek bekend zijn, zal het Ministerie van volksgezondheid alle pluimvee in een straal van 3 km om de boerderijen ruimen. Werknemers van de betrokken bedrijven die in direct contact zijn geweest met de dieren zullen extra medisch worden gecontroleerd en prventief worden ingeënt tegen een mogelijke besmetting.

De besmetting zou vanuit buurland Egypte, waar vorige maand al H5N1-vogelgriep werd geconstateerd, Israël zijn binnenkomen. In Israël werden al eerder enkele gevallen van vogelgriep gezien, maar nog niet van de voor mensen gevaarlijke variant.

In Israël wordt zeer veel kip en kalkoen gegeten. de economische schade voor de pluimveefarms kan in de miljoenen sjekels lopen indien alle dieren worden geruimd.