Aanslag op vakantieoord in Sinai

De Egyptische badplaats Dahab is maandagavond rond 19:00 getroffen door drie explosies waarbij tenminste 30 doden en 150 gewonden vielen. Het paradijselijke oord aan de Rode Zee is erg populair onder westerse toeristen en Israëli’s. Tot nu toe lijken er geen Israëli’s onder de slachtoffers te zijn. Sinai wordt volgens sommige experts steeds meer de ‘achilleshiel’ van Egypte.

Dahab, gelegen aan de Rode Zee in de buurt van prachtige riffen waar naar hartelust wordt gedoken en gesnorkeld, lijkt een paradijs op aarde waar de zon 365 dagen per jaar schijnt. Vakantiegangers brengen er een groot deel van hun tijd door in hangmatten of op het strand. Ook Israëli’s weten de weg naar de badplaats in groten getale te vinden. De plaatselijke bevolking, die vooral bestaat uit Egyptische Bedoeïenen, doet in Dahab goede zaken met het uitbaten van hotels en restaurants. Volgens Chaim, een jonge Isräeli uit Kfar Saba, zijn Bedoeïenen anders dan Arabieren. “Ze hebben niets tegen Joden, ze zijn erg vriendelijk en gastvrij naar ons toe”.

In de jaren waarin de tweede Intifada het felst woedde en vele slachtoffers eiste in Israël, brachten 20.000 Israëli’s de Pesachvakantie door in Sinai. Dit jaar was dat niet anders: ongeveer hetzelfde aantal Israëlische toeristen vierde de uittocht uit Egypte in… Egypte.

Het kan opmerkelijk worden genoemd dat Israëli’s nog steeds zuidwaarts de grens oversteken na de aanslagen op Taba en Ras as-Satan in 2004 waarbij 11 van hun landgenoten omkwamen. In juli 2005 werd Sharm el Sheikh, ten zuiden van Dahab, getroffen door aanslagen waarbij 64 vakantiegangers werden gedood.

Maar ook door recente waarschuwingen van Israëlische inlichtingendiensten lieten Israëli’s zich dit jaar niet weerhouden. De meesten van hen waren echter na de Pesach-vakantie alweer vertrokken. Daardoor waren er op het moment van de aanslagen gisteren bijna geen Israëli’s meer in Sinaï. Wel doodden drie bommen in een supermarkt en twee restaurants tenminste 30 Egyptenaren en enkele toeristen.

Verschillende artikelen in de Israëlische krant Ha’aretz suggereren dat de toeristische trekpleister Sinai steeds meer verandert in de achilleshiel van Israëls zuiderbuur. Anti-terrorisme expert Elkana Har Nof vat samen waarom Sinai een aantrekkelijk doelwit is voor terroristen: “Het gebied is populair onder zowel westerse als Israëlische toeristen en vormt een belangrijke bron van inkomsten voor het pro-westerse Egyptische regime. De Egyptische regering heeft zich grote moeite getroost terroristen op te sporen maar is er nog veel werk te verrichten.”

De Bedoeïenen in Egypte staan van oudsher regelmatig op gespannen voet met de Egyptische autoriteiten. Ze beschuldigen de regering ervan hen te behandelen als tweederangsburgers. Hoewel de relatie tussen Bedoeïenen en Israëlische toeristen altijd goed geweest is, worden volgens Har Nof steeds meer Bedoeïenen geronseld voor de Jihad, de gewelddadige strijd die extremistische moslims voeren tegen ‘zionisten en kruisvaarders’.

Het is de vraag of en hoe lang de westerse en Israëlische toeristen Sinai nog zullen blijven zien als paradijs en niet als de hel die Dahab gisteren rond 19:00 werd.

{mos_sb_discuss:47}

Advertentie (4)