Satmar rebbe Teitelbaum is dood

De geestelijk leider van de Satmar Chassidiem rebbe Moshe Teitelbaum is maandag op 91-jarige leeftijd in het Mount Sinai ziekenhuis in New York na een kort maar heftig ziekbed overleden. De strijd om zijn opvolging is in volle hevigheid losgebrand.

Rebbe Teitelbaum is maandagavond begraven in de Chassidische enclave Kiryas Joel in het stadje Monroe in Orange County, op ca. 60 km. van New York.

Moshe Teitelbaum stond sinds 1980 aan het hoofd van de ca. 120.000 leden tellende ultra-orthodoxe Satmar Chassidiem. Twee zoons van de rebbe, Aaron en Zalman Teitelbaum, liggen al geruime tijd met elkaar overhoop wie hun charismatische vader mag opvolgen. In 2004 weigerde een rechtbank in Brooklyn uitspraak te doen wie van beiden recht heeft de titel ‘rebbe’ te gaan voeren.

Klik HIER voor een videoverslag vanuit Williamsburg, New York.

Vader Moshe had al besloten om zoon Zalman de leiding te geven over de volgelingen in Williamsmburg en Aaron aan het hoofd te stellen van Kiryat Joel. Maar rebbe Moshe had nog geen beslissing genomen wie van beiden zijn opvolger zou worden. De hoop is gevestigd op het testament van de rebbe. Het wordt zelfs niet uitgesloten dat daarin het leiderschap verdeeld wordt over de twee zoons.

De Lubavitcher Chassidiem hebben al sinds de dood van de Rebbe, Menachem Mendel Schneerson in 1994 geen leider meer. Rabbijn Schneerson had geen kinderen en had ook geen opvolger aangewezen. Ook de Bobover Chassidiem hebben sinds sinds de dood van rebbe Naftali Zvi Halberstam in 2005 te maken met een opvolgingskwestie.

In de beleving van de Satmar Chassidiem is de rebbe de tussenpersoon tussen de mens en God, en hij wordt door vele duizenden beschouwd als hun vader. De volgelingen vragen de rebbe om raad bij alles wat in het leven van een mens belangrijk is, van huwelijksadvies tot het al of niet ondergaan van een operatie.
De rebbe heeft bovendien zeggenschap over de scholen van de secte, een matzebakkerij en een bank van lening.

Klik HIER voor achtergrondinformatie over se Satmar rebbe en zijn volgelingen.