Kinderherdenking ‘Kind in de oorlog’

Op vrijdag 28 april 2006, van 10.00-11.45 uur, vindt de kinderherdenking plaats in de Hollandsche Schouwburg. Leerlingen uit groep 8 van de Joodse basisschool Rosj Pina praten met Suzy Rottenberg en schrijfster Geertje Gort, die haar boek Ik zal voor je zingen onder andere baseerde op de oorlogservaringen van Suzy Rottenberg als kind in de oorlog.

De kinderherdenking valt in een periode van herdenkingen, na Jom Hasjoa (de joodse herdenking van slachtoffers van de jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog) op 24 april en voor de Nationale Dodenherdenking op 4 mei. Dit jaar heeft de kinderherdenking het thema ‘Kind in de oorlog’. Geertje Gort leest enkele fragmenten voor uit haar boek en de kinderen stellen vragen hierover. Het gesprek tussen de leerlingen en de gastsprekers zal worden geleid door Joël Cahen, directeur van het Joods Historisch Museum en de Hollandsche Schouwburg.

Suzy Rottenberg ging als Joods meisje, toen zij niet meer naar school mocht van de Duitse bezetters, werken in de crèche aan de Plantage Middenlaan tegenover de Hollandsche Schouwburg. Toen de crèche in oktober 1942 als dependance van de Hollandsche Schouwburg werd gevorderd, ontstonden er nieuwe ontsnappingsmogelijkheden. Suzy en medewerkers van de crèche en vier verschillende verzetsgroepen hebben ruim 500 joodse kinderen gered. Ze zegt hierover: ‘Je hoeft geen held te zijn om iets te doen als je te maken krijgt met onrecht’. In juli 1943 werd de hele crèche leeggehaald, Suzy zat op dat moment ondergedoken.

Geertje Gort baseerde haar boek Ik zal voor je zingen (Leopold, 1998) onder andere op de oorlogservaringen van Suzy Rottenberg. De kinderboekenschrijfster vertelt in haar boeken vaak over gewone mensen, die je zo zou kunnen tegenkomen. Het zijn de omstandigheden waarin die mensen verkeren, die haar boeien. Hoe lossen mensen hun problemen op, hoe gaan ze met elkaar om? En vooral ook: Hoe lukt het om hun grenzen te verleggen? Ik zal voor je zingen is een boek dat vertelt over moed, vriendschap en liefde.

Het programma van de kinderherdenking is als volgt:

  • 10.00 – 10.30 Ontvangst in de Hollandsche Schouwburg
  • 10.30 – 11.30 Gesprek leerlingen met Suzy Rottenberg en Geertje Gort o.l.v. Joël Cahen
  • 11.30 – 11.45 Tulpen plaatsen bij het monument

De Hollandsche Schouwburg is een van de belangrijkste monumenten in Nederland ter herinnering aan de Nederlandse jodenvervolging. Tussen 1942 en 1943 werden duizenden joodse Amsterdammers hier verzameld voor deportatie. In totaal werden van de 140.000 Nederlandse joden meer dan 102.000 mensen vermoord in concentratie- en vernietigingskampen.

Advertentie (4)