Assad’s mislukte ‘charme-offensief’

President Bashar Assad van Syrië hoopte zijn reputatie onder Amerikanen te verbeteren door een interview toe te staan aan een Amerikaanse televisieverslaggever. Hoewel niet veel mensen het gesprek door het late uitzendtijdstip zullen hebben gehoord valt te betwijfelen of hij in zijn opzet is geslaagd, gezien zijn controversiële uitspraken.


Assad werd in zijn paleis in Damascus een uur lang geïnterviewd door de Amerikaanse (en Joodse) journalist Charlie Rose (die vervolgens met hartklachten moest worden opgenomen in een Parijs ziekenhuis).

Het gesprek ging aanvankelijk over de politiek van Syrië binnen het spanningsveld van het Midden-Oosten en de relatie met de Verenigde Staten. Toen Rose Assad vroeg naar zijn mening over de Iraanse president Ahmedinejad, bleek de Syrische leider de mening van zijn Iraanse ambtgenoot te delen dat het aantal Joden dat tijdens de Holocaust is vermoord, ‘schromelijk wordt overdreven’.

De Syrische leider gaf toe dat hij ‘geen expert is op het gebied van de Holocaust’. Hij kon niet zeggen of de Joden in gaskamers waren vermoord of doiodgeschoten. Volgens Assad zijn de manier waarop en het aantal ook eigenlijk onbelangrijk, en debiteerde vervolgens dat in zijn ogen geen verschil bestaat tussen wat er in de Tweede Wereldoorlog is gebeurd en vandaag de dag in ‘Palestina’. "Waarom moeten de Palestijnen nu de prijs betalen voor Holocaust?"

Volgens Assad is de Iraanse president Ahmedinejad een voorbeeld van de wijze waarop er in het Midden-Oosten tegen de Holocaust wordt aangekeken.

Het gesprek (de volledige tekst ervan is te lezen op www.champress.net ) werd ‘s nachts uitgezonden op het Amerikaanse televisiestation PBS (Public Broadcasting Service) in de Charlie Rose Show. Grotere Amerikaanse media namen het gesprek niet over, schrijft Yediot Aharonot op haar website Ynetnews.

Geef uw mening en {mos_sb_discuss:47}

Advertentie (4)