‘Auschwitz’ moet andere naam krijgen

De Poolse regering wil dat de naamsvermelding op de UNESCO Werelderfgoedlijst per direct gewijzigd wordt in ‘Voormalig Nazi-Duits Concentratiekamp Auschwitz-Birkenau’, om te benadrukken dat niet Polen maar Nazi-Duitsland verantwoordelijk was voor het kamp. Het kamp werd in 1979 op die lijst opgenomen.

Van officiële zijde heeft Polen meermaals geklaagd dat Auschwitz, wereldwijd symbool voor de Holocaust, terreur en genocide, als ‘Pools concentratiekamp’ wordt aangeduid. Volgens een woordvoerder van het Poolse ministerie van cultuur weten jongere generaties, met name buiten Polen, steeds minder van de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog. "Het is niet alleen van belang dat de naam aangeeft waarvoor het kamp in Auschwitz-Birkenau werd gebruikt, maar ook wie er de verantwoordelijkheid voor droeg", aldus de woordvoerder.

De kwestie ligt bij veel Polen al langere tijd gevoelig. Men vindt dat het land onder de Duitse bezetting zelf al te veel geleden heeft om zoveel jaar later nog steeds te worden geassocieerd met de gruwelijke gebeurtenissen in een concetratiekamp waar men niets mee te maken had.

Geef uw mening: {mos_sb_discuss:13}   

Advertentie (4)