Israël: nieuws in het kort

De redactie van joods.nl maakte een overzicht van het Israëlische nieuws van de afgelopen dagen.

Olmert verdeelt kabinetsposten

Interim premier Ehud Olmert vergadert vandaag met leden van zijn Kadima partij om hen op de hoogte te brengen van zijn besluiten rond de verdeling van de kabinetsposten. Ook zal hij zijn nominatie voor de positie van Knesset woordvoerder bekend maken. De Israëlische partijen hebben tot donderdag de tijd om coalitie-overeenkomsten te tekenen en daardoor kabinetsposten te ontvangen.
Shas kwam reeds zondag een coalitiebestand overeen met Kadima. Olmert besloot al eerder Shas toe te laten tot de coalitie zonder dat de partij steun voor de verdere ontmanteling van nederzettingen had toegezegd. Deze ontruiming is een van de belangrijkste agendapunten van de Kadima-regering.
De Nationale Unie-Mationaal Religieuze Partij en de Verenigde Torah Jodendom Partij bekritiseerden Shas’ beslissing toe te treden tot de coalitie nadat deze zich drie en half jaar in de oppositie heeft bevonden.

Bron: Haaretz 01-05-06

Kabinet Israël stemt in met bouw muur om Jeruzalem

Het Israëlische kabinet heeft zondag ingestemd met de voltooiing van de zogenoemde veiligheidsbarrière die Jeruzalem van de Westelijke Jordaanoever moet scheiden. De delen van de grens die nog open zijn zullen met tijdelijke afscheidingen worden gesloten. De regering zegt dat als de snelste oplossing te zien van het veiligheidsprobleem.
Palestijnen die binding hebben met Oost Jeruzalem vrezen in hun bewegingsvrijheid te worden beperkt. Tegelijkertijd verstevigt Israël hiermee haar greep op geheel Jeruzalem, terwijl het oostelijk deel door de Palestijnen wordt gezien als hun toekomstige hoofdstad.
Interim premier Olmert wil voor 2010 de definitieve grenzen van Israël bepaald hebben. Niet alleen Oost Jeruzalem, maar ook Ariël op de Westelijke Jordaanoever zal volgens zijn plan bij Israël worden gevoegd door de barrière.

Bron: De Volkskrant 30-04-06

Israëlische spionagesatelliet zendt beelden door

De vorige week vanuit Rusland gelanceerde Israëlische spionagesatelliet Eros B, is begonnen met het doorsturen van beelden, zo meldt de krant Jediot Achronot zondag. De satelliet is in staat objecten op de grond tot 70 cm klein te fotograferen. Een verantwoordelijke van het programma noemde de kwaliteit van de doorgeseinde beelden ‘uitstekend’.
Shimon Eckhaus van de maatschappij ImageSat, eigenaar van de satelliet, beschrijft beelden van lopende mensen en rijdende autos die met behulp van de satelliet met gemak waar te nemen zijn. “De satelliet kan beelden maken van elke plaats ter wereld. Van kernreactors in Iran, maar ook in Nieuw-Zeeland. Er is geen plaats die hij niet kan fotograferen”.
Ma’ariv publiceerde duidelijke foto’s van een dam in Syrië, helikopters op een landingsstrook in Soedan en schepen voor anker in een niet nader geïdentificeerde militaire haven.

Bron: De Standaard 01-05-06

Advertentie (4)