Uitzending: zondag 28 mei 2006 Ned. 1 14:00 – 15:00 uur Herhaling: donderdag 1 juni 2006 Ned. 1 11:00 – 12:00 uur |
Het productieproces van ‘Matchmakers’ nam een aantal jaren in beslag en ging niet bepaald gemakkelijk, vertelt filmmaker Roy Damen. Het vinden van mensen die hun zoektocht met de camera wilden laten volgen nam tijd, en sommigen van hen trokken zich halverwege terug. Uiteindelijk gaat de documentaire over twee vrouwen en een jonge man. Jeremy, Ella en Esther laten de kijker toe in hun gedachten, gevoelens en reacties.
De twintiger Jeremy uit Antwerpen (enige jaren geleden genomineerd voor Mr. Universe België) is op zoek naar een Joods meisje vanwege zijn opvoeding, "en voor mijn ouders en grootouders". Wel vindt hij de liefde het belangrijkste, dus hij sluit niet uit dat hij met een niet-Joodse vrouw zal trouwen. Het probleem met Joodse meisjes: "Ze zijn iets aparts, vereisen een andere aanpak, ze zijn moeilijker." Zijn zoektocht – ‘Wat ik kan krijgen wil ik niet, en wat ik wil kan ik niet krijgen’ voert hem langs Joodse feesten in Nederland en Tel Aviv.
Ella (43), afkomstig uit Tel Aviv, is getrouwd geweest met een Nederlandse man en woont in Amsterdam-Zuid. Zij heeft een autistische zoon en een zoon met ADHD en weinig tijd om een partner te zoeken. Via het Joodse relatiebureau Jingles van Lea Pagrach-van Coeverden zoekt ze contact met single mannen. Op de vraag waarom ze een Joodse man zoekt, zegt ze: "Bij een Joodse partner hoef je veel dingen niet uit te leggen." Haar eisen zijn aanzienlijk: haar toekomstige liefde mag niet klein en kaal zijn, geen baard hebben en niet te vere van Amsterdam wonen. Ella zoekt contacten op internet: "Maar als hij niet leuk is: één klik en hij is weg!" Ella citeert haar moeder als de uitverkoren mr. Right toch geen kandidaat blijkt te zijn voor een levenlang samen: "Voor één glas melk hoef je toch niet de hele koe in huis te halen."
Esther (42 ) is een goede vriendin van Ella. Ze is orthodox-Joods uitgekomen. In de Canadees van Israëlische komaf Uzi lijkt ze de ideale man te vinden. Maar of dat ook werkelijk zo uitpakt?
Lea Pagrach-van Coeverden, initiatiefnemer en directeur van Jingles, wordt geruime tijd gevolgd. De camera is aanwezig bij Ella’s intake-gesprek en later bij de beraadslagingen van Lea en de consulentes van Jingles. Ook dat levert een paar pakkende uitspraken op. De eisen van sommige cliënten ontlokken haar de uitspraak ‘we moeten strenger worden. Van nu af aan is het alleen maar: gezocht: man/vrouw PUNT, en niet meer dubbele punt."
En misschien wel de mooiste en meest wijze uitspraak van allemaal: ‘Houd een beetje van me, maar hou làng van me.’