Marokkaans dagboek (1)

In het kader van het onlangs opgerichte Joods-Marokkaanse Netwerk Amsterdam startte woensdag 24 mei een door het Netwerk en de Gemeente Amsterdam gesponsorde studiereis naar Marokko. David Serphos, directeur van de Joodse Gemeente Amsterdam, maakt deel uit van het reisgezelschap en houdt een dagboek bij, dat te lezen is op de website van de NIHS.

Het Joods Marokaans Netwerk Amsterdam is het resultaat van een aantal, door burgemeester Job Cohen geïnitieerde ‘ambtswoninggesprekken’ om een sfeer van begrip en samenwerking tussen deze twee Amsterdamse bevolkingsgroepen te bevorderen. De reis heeft tot doel inzicht te krijgen in het hedendaagse leven in Marokko, in de positie van de Joodse gemeenschap, en om toekomstige vormen van samenwerking binnen het Netwerk te ontwikkelen.

Met dit nobele streven vertrokken woensdagmiddag 10 Joodse en 8 Marokkaanse deelnemers, samen met twee ambtenaren van de Gemeente Amsterdam naar Casablanca. Enkele anderen zullen zich de komende dagen bij ons gezelschap voegen. Geheel onverwacht bleek op Schiphol ook wethouder Ahmed Aboutaleb ons op deze reis te vergezellen. Een aangename verrassing.

Van Joodse zijde bestaat de delegatie naast mijzelf uit Nathan Bouscher (werkzaam voor de CIDI Jongerenorganisatie CIJO, en tevens raadslid van de NIHS), Erwin Brugmans (Sjoel West NIHS), Jolande Dop (JMW), Hadassa Hirschfeld (CIDI), Sami Kaspi (Stichting Maimon), Samuel de Leeuw (FNZ en CJO) Sharon Polak (consultant), Harry Polak en Shmuel Maggid (dialoogcommissie LJG) en Hans Vuijsje (directeur JMW).

Op het programma van donderdag 25 mei stonden o.a. een kennismaking met de Opperrabbijn van Marokko, Aaron Monsonégo, en achtereenvolgende bezoeken aan het Joods museum, de Hassan II moskee, en een jongerencentrum. Een druk programma, waar ik hoge verwachtingen van heb. Gedurende de overige vijf dagen van het programma bezoeken we o.a. de steden Rabat en Fez, met veel aandacht voor de eeuwenoude Joods-Marokkaanse betrekkingen, maar ook voor onderwerpen als de rol van de Islam in de Marokkaanse gemeenschap en het thema mensenrechten.

Ik zal daar de komende dagen d.m.v. dit dagboek graag verslag van uitbrengen op de website van de Joodse Gemeente Amsterdam: www.nihs.nl

Reist u de komende dagen met mij mee? Ik wens u dan alvast een goede reis en veel leesplezier toe.

David Serphos
Directeur, Joodse Gemeente Amsterdam

(zie ook: )

Advertentie (4)