Eliyahu Asheri vermoord

Eliyahu Asheri, die sinds zondag vermist werd, is vermoord. Zijn lichaam werd donderdagochtend gevonden nabij Ramallah. Palestijnse militanten van de Popular Resistance Committees eisen de verantwoordelijkheid op. Operatie ‘Zomerregen’, met als doel de bevrijding van Gilad Shalit, gaat de volgende fase in. 


Woensdag dreigden Asheri’s ontvoerders hem te vermoorden als Israël haar militaire acties in de Gaza strook niet staakte. Toen zijn lichaam vanochtend vroeg werd gevonden, na vrijgegeven informatie van een gearresteerde Palestijnse militant, werd echter vastgesteld dat Asheri al vlak na zijn ontvoering op zondag moet zijn doodgeschoten. De achttienjarige Eliyahu uit Itamar zal vandaag worden begraven op de Olijfberg in Jeruzalem.

Intussen wordt door het Israëlische leger nog steeds gestreefd naar de bevrijding van Gilad Shalit, de soldaat die zondagochtend werd ontvoerd bij de grenspost Kerem Shalom. In operaties op woensdag werd het zuidelijke deel van Gaza hermetisch afgesloten om te voorkomen dat Shalit de strook wordt uitgesmokkeld. Ook werden drie bruggen gebombardeerd en de controle over het vliegveld overgenomen. De IDF zal waarschijnlijk vandaag met tanks Noord-Gaza binnentrekken. In het noordelijke dorp Beit Hanun zijn flyers uitgedeeld waain de bevolking wordt gewaarschuwd hun huizen te verlaten voor het leger het dichtbevolkte gebied zal aanvallen.

Behalve de militaire operaties heeft Israël donderdagochtend vroeg 64 Hamas ministers en parlementariërs gearresteerd, alsmede 23 leden van de militaire tak van de regerende militante beweging. Een woordvoerder van Hamas noemde de arrestaties een ‘open oorlog tegen de Palestijnse regering en bevolking’.