Internetplatform interreligieuze dialoog

De belangstelling en aandacht voor interreligieuze onderwerpen groeit. Een daarvan is de onlangs door de Stichting Interreligieuze Dialoog (ID) gelanceerde website interreligieuze-werkplaats.nl. Temidden van een grote hoeveelheid nieuws en informatie ook een interview met moslim-theoloog Mohamed Ajouaou waarin o.m. gesproken wordt over antisemitisme in Nederland.

De laatste jaren zijn bijvoorbeeld vele nieuwe initiatieven (raden voor levensbeschouwing en religie, het aantal opleidingen religiestudies, het aantal ontmoetings- en dialoogbijeenkomsten, etc.) ontstaan. Tegelijkertijd blijft die belangstelling en aandacht binnen bepaalde kaders/grenzen waardoor de dialoog nog niet echt tot ontwikkeling komt.

Klik op de afbeelding om naar interreligieuze-werkplaats.nl te gaan

Volgens ID komt dat o.m.door de volgende belangrijke ontwikkelingen en situaties in Nederland:

  • De termen ‘interreligieuze’ en/of ‘dialoog’ zijn voor veel mensen te vaag en te onduidelijk. Het dialooggebeuren heeft nog maar weinig uitstraling in Nederland en wordt vaak als ‘soft’ en ‘niet realistisch’ gezien. Ook wordt e.e.a. niet concreet en praktisch genoeg. Een veelgehoord bezwaar tegen de interreligieuze dialoog is verder dat dit een zaak zou zijn van hoogopgeleide personen, vooral theologen/wetenschappers. Bovendien: de interreligieuze dialoog omvat eigenlijk een zeer groot veld van meerdere niveaus en onderwerpen. Hierdoor is niet altijd duidelijk waar het in de desbetreffende dialoog precies om gaat.
  • Er zijn weliswaar steeds meer religieuze en maatschappelijke organisaties die bezig zijn met de interreligieuze dialoog, maar veelal is dat via vrijwilligers, met een zeer beperkt budget, etc. Kortom: het ontbreekt deze organisaties veelal aan een professionele aanpak, voldoende middelen voor pr, etc. – Algemeen: de dialoog wordt nog niet echt gevoerd. Veel vragen worden over en weer (nog) niet gesteld. Veelal blijft de dialoog steken in goedbedoelde ontmoetingen van welwillende mensen uit diverse religieuze richtingen.
  • Veel organisaties, initiatieven en personen die betrokken zijn bij de dialoog ‘klagen’ vaak over het gebrek aan betrokkenheid bij met name de niet-christelijke groepen (vooral de islamitische) en steun uit de eigen hoek. Voor een groot deel is dit waar, voor een klein deel is dit het gevolg van het geen weet hebben van andere initiatieven in den lande waaraan wel moslims meedoen, die ook door de kerken worden ondersteund, etc.
  • Als de dialoog zich al ergens positief ontwikkelt, dan is er vaak een gebrek aan goed (werk)materiaal en informatie (over andere organisaties, fondsen die benaderd kunnen worden, etc).
  • De interreligieuze dialoog gaat ten diepste uit van een positieve waardering/belangrijke functie van religie. In de huidige tijd, waarin religie vaak als achterhaald of bekrompen wordt gezien, is het met name richting niet-religieuze mensen moeilijk te communiceren dat ook specifiek religieuze zaken van groot belang kunnen zijn in de dialoog.

Met deze Interreligieuze Werkplaats hoopt Stichting Interreligieuze Dialoog op alle genoemde punten een belangrijke bijdrage te leveren.

Doelstellingen:

  • Het inzichtelijk maken van de vele (nieuwe) initiatieven op het terrein van interreligieuze dialoog in Nederland richting mgl. belangstellenden
  • Het stimuleren van samenwerking tussen de verschillende initiatieven en organisa
    Advertentie (4)