Internationale reacties op bloedbad Gaza

De Israëlische aanval op een strand in Gaza waarbij vrijdag zeven Palestijnen om het leven kwamen en tientallen gewonden vielen heeft tot scherpe veroordelingen geleid binnen de internationale gemeenschap.

De Verenigde Staten verklaarde de dood van de Palestijnen te betreuren en riep beide kanten op terughoudendheid te betrachten om de spanningen niet hoger te laten oplopen. Ook zei State Department woordvoerder Sean MacCormack dat de VS de Palestijnse Autoriteit oproept iedere terroristische actie te verhinderen, waaronder het afvuren van raketten vanuit Gaza.

De minister van Buitenlandse Zaken van Frankrijk uitte eveneens zijn ongenoegen over de aanval, die hij ‘buitenproportioneel’ noemde. Ook riep hij op tot kalmte in de regio. Deze week arriveert premier Ehud Olmert in Parijs voor gesprekken met president Chirac en andere leiders.

Libanon en Syrië refereerden aan de aanval als een ‘slachting’. Libanons premier Fuad Saniora verlangde een ‘onmiddellijk internationaal onderzoek naar deze misdaad’. "Alleen als de internationale gemeenschap een ferme positie inneemt kan een einde komen aan deze voortdurende slachtingen in Palestijns gebied", aldus Saniora. Een verklaring van het Syrische ministerie van Buitenlandse Zaken veroordeelt ‘alle daden van geweld en agressie die Israël onophoudelijk pleegt tegen het Palestijnse volk’. Ook roept de verklaring de Palestijnse leiders op de nationale eenheid te bewaren.

Ook Egypte veroordeelde de aanval en stelde dat ‘het excessieve geweld van Israël in dichtbevolkte gebeiden ingaat tegen de internationale wet’. Minister van Buitenlandse Zaken Ahmed Aboul Gheit riep Israël op een onderzoek in te stellen naar de aanval en zich in de toekomst te onthouden van dergelijke acties.

Een woordvoerder van Javier Solana, voorzitter van de Europese Unie, zei dat de EU bezorgd is over de ontwikkelingen in Gaza en het Israëlische leger oproept zijn acties in het gebied te staken. De woordvoerder voegde hieraan het volgende toe: "De EU is zich ervan bewust dat Israël te kampen heeft met veiligheidskwesties als resultaat van terroristische activiteiten in Gaza, maar maakt zich zorgen om de gevolgen van Israëlische acties in dichtbevolkte gebieden." Vandaag zal Solana de kwestie van burgerslachtoffers bespreken met de Israëlische minister Tsipi Livni op een bijeenkomst van Europese ministers van Buitenlanse Zaken in Luxemburg.

Ook Margaret Beckett van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Groot Brittannië zal Livni hierover op het matje roepen. "We zijn erg bezorgd door het bericht over de gedode burgers, onder wie kinderen, door Israëlische bombardementen. We sporen de Israëlis aan een onderzoek in te stellen naar dit incident", aldus Beckett.

De Israëlische regering heeft reeds verklaard de dood van de Palestijnen te betreuren en een onderzoek in te stellen naar de gebeurtenis. Opperbevelhebber Dan Halutz zegt te betwijfelen dat het om Israëlisch vuur ging.