Actie synagoge Alkmaar


De Stichting Alkmaarse Synagoge is een inzamelingsactie gestart om de enige synagoge in Alkmaar over te nemen van de huidige eigenaar, de baptistengemeente. De baptistengemeente wil de synagoge wel verkopen, mits ze zelf een goede nieuwe locatie vindt. De sjoel bevindt zich in de Alkmaarse Hofstraat.Voor f. 25,- kan men een steen van deze uit 1808 stammende synagoge adopteren. Met deze actie hoopt de stichting een miljoen gulden binnen te halen.Het Comité van Aanbeveling van deze actie bestaat uit Yossi Gal, ambassadeur van Israël in Nederland, Van Kemenade, commissaris van de Koningin in Noord-Holland, rabbijn David Lilienthal en de burgemeesters van Alkmaar, Den Helder, Enkhuizen, Hoorn, Medemblik en Zaanstad.Volgens de iniatiefnemers moet het gebouw het middelpunt worden van het joodse leven in de kop van Noord-Holland. Een plek waar de mensen samenkomen en zich thuis voelen.Om het joodse karakter van de synagoge weer volledig terug te krijgen, hoeft er niet veel verbouwd te worden. Van de sjoel is veel bewaard gebleven: de cheider, het mikwe en het rabbijnenhuisje. Jammer is dat de meeste andere sporen van de joodse oorsprong zijn verdwenen. Op het plafond bevinden zich wel nog enkele davidssterren en er is nog iets te zien van de vrouwengalerij.De synagoge stond van 1942 tot 1952 leeg. Alles van waarde was eruit gestolen en de joodse gemeenschap bestond niet meer.Alkmaar was een van de eerste gemeenten die joden binnen de stadsgrenzen toeliet. Dat was in 1613, nog voor Amsterdam. Veel Portugese joden zijn in die tijd vanuit Antwerpen, waar ze naar toe waren gevlucht voor de vervolgingen in eigen land, doorgetrokken naar Alkmaar.Voor meer informatie over deze actie kunt u contact opnemen met Stichting Alkmaarse Synagoge, postbus 8045, 1802 KA in Alkmaar, telefoon: (072) 564 25 86.