Holocaust is erg; ander leed ook

Jongere generaties zijn niet meer geïnteresseerd in het Midden-Oostenconflict, schrijft jurist Willem Brakenhoff in de rubriek Forum in de Volkskrant van 25 juli 2006. Hij betoogt dat brandstapel, gaskamer en bom zonder geloof niet zouden bestaan. Op het Forum van joods.nl is een discussie geopend waaraan de auteur zal deelnemen.

Wat een geëmmer weer, daar aan de oostkant van de Middellandse Zee. Raketten van Libanon naar Israël en vice versa. En sinds kort allemaal mensen die worden uitgefloten als ze er iets over zeggen. Europarlementariër Edith Mastenbroek schijnt te zijn uitgejouwd toen ze bij een pro-Israëlische demonstratie toenadering zocht tot Hezbollah. Waarschijnlijk worden aan de andere kant van de joods-islamitische scheidslijn mensen uitgefloten die toenadering tot Israël zoeken.

Wat weet de oppervlakkige betrokkene eigenlijk over de problematiek van Israël in het Midden-Oosten? De opeenstapeling van VN-resoluties sedert 1948 zal die lezer niet kennen (kijk anders op: domino.un.org). Ook van het zionisme weet die betrokkene niet veel. Laat staan dat die oppervlakkige betrokkene ooit heeft gehoord van het boek Operatie Shylock van Philip Roth waarin deze Joodse schrijver spreekt over het ‘diasporisme’.

Israël interesseert de meeste mensen van althans mijn leeftijd (35 jaar) niet meer. Wij hebben WO II niet meegemaakt. Wij kennen ook geen Joden. Althans, wij kennen die wel maar beseffen alleen maar dat we die kennen wanneer iemand van Joodse achtergrond zich daarmee profileert, en ook dan hebben wij zoiets van: ‘ja, en…?’. Dat is voor onze generatie niet anders dan dat een Aziaat zich met het zenboeddhisme vereenzelvigt. En zoals het onze generatie geen moer uitmaakt dat een Aziaat een zenboeddhist is, zo weinig zegt het ons ook dat iemand zegt dat ie een Jood is. We vinden de Holocaust heel erg, maar hadden die net zo erg gevonden als er zes miljoen moslims waren vermoord. Wij vinden het trouwens ook heel erg dat in de middeleeuwen mensen op de brandstapel werden gezet. Onze generatie maakt geen onderscheid, maar weet wel zeker: wij zetten geen mensen op brandstapels of in gaskamers.

Eigenlijk vindt mijn generatie alles wat in het verleden is gebeurd heel erg. In het verleden liepen er vooral idioten rond op deze aardkloot. Pausen, grootvorsten, Lodewijkjes, Hitlertjes en andere pipo’s. Bij gebrek aan kennis kon een machtig persoon al snel roepen dat een natuurverschijnsel een teken van god is. Sterker, veel van deze idioten waren zelfs ervan overtuigd de afgevaardigde van god te zijn.
Joden denken ook dat ze uitverkoren zijn. Al hun lijden wordt uitgelegd als een ‘draai om de oren van hun liefhebbende vader’. Moslims zijn er ook zeker van dat zij de navolgers van het ware Mohammedaanse pad zijn. Christenen zijn in staat zich volledig af te keren van ongelovigen en Amerikanen zijn domweg niet in staat te begrijpen dat een ander land misschien niet zo gek is op de Founding Father’s Constitution als zij zelf zijn.

Allemaal idioten. Allemaal behept met een ego dat tot een eigen verkozen godheid leidt: ‘Wij zijn afgevaardigd door god, wij leven hem na en wij aanbidden hem in een leven dat in dienst staat van de dood en wie daarin niet meegaat, is een verloren ziel die enkel hel en verdoemenis te wachten staat.’
Laten we wel wezen: het zich vereenzelvigen met een god leidt slechts tot oorlogen en twisten met lieden die een andere god navolgen. Waarom? Omdat over god niet valt te discussiëren. Je gelooft in Hem of niet. God kan uit zijn aard geen onderwerp van gesprek of overleg zijn. God wordt slechts aangenomen, in welke tot oorlog en twist leidende vorm ook.

De conclusie kan niet anders zijn dan dat het gehele Mid

Advertentie (4)