Israëlische militair weigert dienst

Een 28-jarige sergeant-majoor uit Sderot heeft dinsdag geweigerd gehoor te geven aan de marsorder om als reservist op te komen. Veel reservisten worden onder de wapenen geroepen voor dienst elders in Israël zodat actief dienstplichtigen ingezet kunnen worden bij de acties in Zuid-Libanon.

Itzik Shabat heeft zijn eenheid op de hoogte gesteld en zegt de gevolgen van zijn dienstweigering ten volle te aanvaarden.

Shabat, van beroep televisieproducent, wil door dienst te weigeren duidelijk maken dat ‘niet heel Israël achter deze nodeloze oorlog staat’. “Ik weet dat ik zal worden aangesproken op mijn weigering, maar ik zie geen andere manier om te protesteren tegen de oorlog en te laten zien dat ik er tegen ben. Ik ben van mening dat de oorlog tegen Libanon begonnen is onder valse voorwendselen. Iemand moet de eerste zijn om dit aan de kaak te stellen. Mensen zullen me erop aanvallen dat ik dienst weiger en me vragen hoe ik zoiets kan doen terwijl mijn woonplaats onder vuur van Qassam-raketten ligt en katjoesja’s op Noord-Israël worden afgevuurd.”

Shabat noemt het een schande dat zijn marsorder is ondertekend door een andere inwoner van Sderot, de minister van defensie Amir Peretz.

Itzik Shabat is een van de 630 ondertekenaars van de lijst dienstweigeraars op ‘Courage to refuse‘. Hij zat 28 dagen in de gevangenis omdat hij weigerde als soldaat in de Palestijnse gebieden dienst te doen.

{mos_sb_discuss:26}

Advertentie (4)