Israël strijdt aan twee fronten

De ontwikkelingen in Israël volgen elkaar in hoog tempo op. Naast de steeds heviger wordende strijd in Gaza vecht het leger nu ook tegen Hezbollah. Noord Galilea wordt voortdurend bestookt, acht soldaten zijn gedood, 36 Libanese burgers en een Israëlische vrouw kwamen om.

Na de ontvoering gisteren van twee soldaten, Ehud Goldwasser en Eldad Regev, in het grensgebied tussen Libanon en Israël trok het leger Zuid-Libanon binnen. Zes soldaten werden gedood door Hezbollah troepen. Israël heeft een brug in het gebied gebombardeerd alsook de internationale luchthaven van Beirut, waarbij dusdanige schade werd aangericht dat het moest worden gesloten. Ook sloten Israëlische marineschepen Libanese zeehavens af. Bij de aanvallen kwamen 36 burgers om het leven. Israël houdt de Libanese regering, waarin leden van Hezbollah zetelen, direct verantwoordelijk voor de ontvoering van de soldaten en de Katoesja aanvallen op Noord Israël.

Voortdurend dalen Katoesja raketten neer op de noordelijke provincie Galilea en de Golan Hoogte. Een raket raakte een woonhuis in Nahariya, waarbij een vrouw omkwam. 29 mensen raakten gewond. Velen hebben de stad verlaten. Ook Tsefat werd geraakt maar hierbij vieIen geen gewonden. In het gehele noorden zitten Israëlis in schuilkelders.

Israël heeft aangekondigd woonwijken van Beirut te bombarderen als de soldaten niet worden vrijgelaten; Hezbollah heeft hierop gedreigd Haifa aan te vallen met raketten.

Donderdagochtend bombardeerde het leger het Palestijnse Ministerie van Buitenlandse Zaken in Gaza. Hierbij kwamen 23 Palestijnen om het leven.

Advertentie (4)