Nieuw cursusprogramma Crescas

Het nieuwe cursusprogramma van het Joods Educatief Centrum Crescas is uit. Een zesde jaargang cursussen speciaal voor degenen die zich in hun Joodse achtergrond willen verdiepen. Maar niet alleen met cursussen. Crescas breidt haar aanbod uit met lezingen, culturele activiteiten en een website met een nog laagdrempeliger aanbod aan Joodse kennis, bestemd voor directe consumptie.

‘De laatste twee cursusjaren is het aantal cursisten steeds met ruim 30 procent gestegen,’ aldus een trotse directeur Michel Waterman. ‘Dat betekent dat het goed gaat met Crescas. Dat steeds meer mensen met een Joodse achtergrond ons weten te vinden. Een doordacht cursusprogramma en naamsbekendheid waren onze eerste prioriteit. Nu werken we aan verdieping en uitbreiding. Dat is zichtbaar in het cursusprogramma dat we steeds meer proberen te laten aansluiten bij de brede belangstelling van onze cursisten. Dat doen we bijvoorbeeld door de keuze van onderwerpen zoals de serie met als thema Israël: Israëlische literatuur door Hilde Pach, Israël Nederland en de EU door Wim Kortenoeven en Kritiek op Israël nader bekeken door Abram de Swaan, maar ook door cursussen over ethiek & filosofie en geschiedenis & politiek. Verder zijn we kieskeurig bij het aantrekken van docenten zoals Lou Evers, Salvador Bloemgarten, Reinier Munk, Leo Mock en vele anderen die zich met hart en ziel inzetten voor het overdragen van Joodse kennis.

Cultuur en partnerships
Naast allerlei andere onderwerpen is ook cultuur een belangrijke poot in het cursusprogramma van Crescas. Het aanbod varieert van een cursus sieraden maken onder de titel van Hamsa tot Mezoeza, tot de Joodse keuken, kalligrafie, Joodse humor en Hebreeuwse en Jiddisje woorden in het Nederlands.
Michel Waterman: ’Op cultuurgebied werken we ook steeds meer samen met andere Joodse organisaties. De meeste Joodse organisaties zijn klein en beschikken over beperkte mankracht. Het is belangrijk om elkaar te versterken. Dan krijgen we meer voor elkaar. Het Joods BoekenWeekend is een mooi voorbeeld. Dat wordt gerund door de Commissie Joods BoekenWeekend, een aantal individuen die dit doen op persoonlijke titel en in hun vrije tijd. Sinds vorig jaar ben ik ook lid van die commissie, maar namens Crescas. Het merendeel van de tijd die ik steek in de organisatie is werktijd. Dat geeft wat meer armslag en continuiteit.’
Er zijn ook andere samenwerkingsverbanden, zoals met de Maand van de Joodse Cultuur. Partners zijn het Joods Film Festival, het Joods Muziek Festival, het Joods BoekenWeekend, het Joods Cultuurfestival Apeldoorn en het Joods Historisch Museum. Alle organisaties zijn verantwoordelijk voor hun eigen evenement, maar de evenementen zijn in overleg allemaal in november gepland en vormen daarmee de Maand van de Joodse Cultuur. Michel Waterman: ‘Crescas doet mee aan het Joods BoekenWeekend, maar zal ook workshops organiseren voor het Joods Cultuurfestival Apeldoorn. Publiciteit en fondsenwerving worden gezamenlijk aangepakt.

Bloeme gaat digitaal
Michel Waterman: ‘We willen de drempel voor leren over je Joodse achtergrond zo veel mogelijk wegnemen. Er zijn nog steeds mensen die pas nu, na jaren, meer willen weten over hun Joodse achtergrond. Direct inschrijven voor een cursus is voor hen soms net eens stapje te ver. Via lessen en columns op de website willen we ook deze groep op een laagdrempelige manier de gelegenheid bieden iets meer te weten te komen over jodendom. Natuurlijk hopen we dat ze daarna genoeg moed hebben verzameld om ook echt aan een van o

Advertentie (4)