URGENT: Solidair met Israël

Gezien de situatie in Israël roept de Joodse Gemeente Amsterdam allen op om deel te nemen aan een speciale tefilla (gebedsdienst), die a.s. zondag 16 juli/20 tammoez zal worden gehouden in Synagoge Buitenveldert, Van der Boechorststraat 26 te Amsterdam.

De dreigende situatie in Israël vervult onze gemeenschap met grote zorg. Tegelijkertijd moet het duidelijk zijn: Israël heeft het recht om zich te verdedigen tegen constante bedreigingen van raketbeschietingen door terreurgroepen in Libanon en in Gaza. Die terreur moet stoppen. De bevolking van Israël heeft het recht om in vrede en veiligheid te leven!

De brute gijzelingen van militairen moeten ons aanleiding geven om ons ondubbelzinnig achter de heftige, maar begrijpelijke militaire acties van Israël te staan en ons solidair te verklaren met diegenen die door de terreur van Hamas en Hezbollah worden bedreigd.

Ik vraag u om die solidariteit waar mogelijk te betuigen. In deze tijden is onze morele steun aan vrienden en familie in Israël van groot belang. Bel hen en laat hen weten dat u solidair bent met Israël. Laat het waar mogelijk ook anderen in uw omgeving hier in Nederland weten. Ook de Israëlische Ambassade zal het op prijs stellen van u te vernemen dat u Israël steunt en solidair met haar bent. Het email-adres van de ambassade is: info@hague.mfa.gov.il.

Het programma van de gebedsdienst luidt als volgt:

  • 20.15 uur – Mincha
  • 20.25 uur – Maariv
  • 20.40 uur – Tehillim (psalmen) o.l.v. rabbijn H. Groenewoudt
  • 20.55 uur – Korte derasja door rabbijn R. Evers

Extra gebeden

Tot nadere aankondiging heeft het Rabbinaat bepaald dat na afloop van de dagelijkse tefilla de Psalmen 121 en 130 dienen te worden uitgesproken, gevolgd door het gebed Achenoe kol beit Jisraeel.

Ik neem de vrijheid de vertaling van het Achenoe-gebed hier te plaatsen. Deze luidt:

Onze broeders, heel het Huis Jisraeel, die aan benauwenis en gevangenschap zijn overgeleverd op zee of op het vaste land, moge Hij die overal is, zich over hen erbarmen en ze brengen van benauwenis tot verademing, van duisternis naar licht, van onderdukking naar verlossing, nu, spoedig, binnen korte tijd.
Laten we hierop ‘Ameen’ zeggen.

U kunt genoemde psalmen en het gebed vanzelfsprekend ook thuis zeggen. Zij zijn in de bekende Dasberg-sidoer in het Hebreeuws en in de Nederlandse vertaling te vinden op blz. 186 en 189 resp. blz. 66.

Moge de situatie snel verbeteren en de rust in Israël spoedig terugkeren.

Sjabbat sjalom,

David Serphos
Directeur, Joodse Gemeente Amsterdam

Advertentie (4)