Moslims en Joden eensgezind tegen Gayparade

Israëlisch-Arabische parlementsleden en vertegenwoordigers van de Joodse religieuze partijen, die doorgaans regelmatig met elkaar in de clinch liggen,  zijn het de laatste dagen over een kwestie roerend eens: de Gayparade ontheiligt Jeruzalem.


n Moskou woonde de Israëlische opperrabbijn Jehoeda Metzger een internationale bijeenkomst bij van relligieuze leiders. Hij trof er onder andere moslimleiders uit Syrië, Iran en Saudie Arabië. Metzger riep er op gezamelijk te strijden tegen de parade: "We moeten onze politieke geschillen vergeten en ons verenigen in ons geloof in een God."

Ieder jaar vindt in Tel Aviv een veel grotere en kleurrijkere parade plaats, die vrijwel altijd zonder noemenswaardige incidenten verloopt. De eveneens jaarlijkse variant in Jeruzalem roept daarentegen veel weerstand op. Oeri Loepolianski, de ultra-orthodoxe burgemeester van de hoofdstad wilde vorig jaar de parade laten verbieden. De Israëlische Hoge Raad stond dit echter niet toe. De parade vond plaats, maar werd begeleid door honderden demonstranten met spandoeken met de tekst ‘Jeruzalem Sodom City’. Uiteindelijk werd de parade afgebroken toen een man drie deelnemers neerstak.

Rabbijnen, vertegenwoordigers van christelijke organisaties en zelfs een gezant van de paus zijn onlangs naar Israël afgereisd om de autoriteiten ervan te overtuigen de parade die voor volgende maand gepland staat alsnog te verbieden. Overigens komen niet alleen religieuzen in opstand tegen de homomars: 63% van de seculiere Israëlis meent dat Jeruzalem niet de juiste plek is voor een dergelijke samenkomst.

Advertentie (4)