Shai Agnons Palestijnse familie

De gerenommeerde Nobelprijs-winnaar S.Y. (Shai) Agnon, een van de belangrijkste schrijvers uit de geschiedenis van Israël, blijkt Palestijnse familie te hebben in Oost-Jeruzalem. Dit klinkt misschien vreemd, maar in het Jeruzalem van het Britse mandaat kwamen dit soort familiegeschiedenissen vaker voor.

Shmuel Yosef Agnon (1888-1970) had twee broers en drie zussen. Een van hen, Deborah, trouwde met een handelaar in bontjassen, Moritz Wiener. Het stel kreeg twee kinderen: Esther en Milli. Op een dag in 1940 kwamen leden van de vooraanstaande Nashashibi naar de zaak van Wiener om een jas te kopen. Jawad Nashashibi en Esther Wiener werden verliefd, Esther bekeerde zich tot de Islam en de twee kregen drie kinderen.

Shiham, een van de zonen van Esther en Jawad, zegt vandaag de dag dat de familie van zijn moeder niet achter het gemengde huwelijk stond. Shai Agnon zelf kon de relatie van zijn nicht maar moeilijk accepteren, zegt diens dochter Emunah Yaron. Esther Wiener hield na haar huwelijk wel contact met haar moeder Deborah, Agnons zuster, maar na de onafhankelijkheidsoorlog verhuisde het gezin naar Oost-Jeruzalem en werden ontmoetingen alleen mogelijk bij de Mandelbaum poort; de grens die de stad in tweeën splitste.

Esther sprak Arabisch met haar kinderen en geen Hebreeuws om haar schoonfamilie niet te hinderen, vertelt Shiham. Wel bleef ze kaarsen aansteken op de shabbat en vasten op Jom Kipoer. In 1955 scheidden Esther en Jawad en na de zesdaagse oorlog in 1967 verhuisde Esther terug naar West-Jeruzalem. In 1969 vierden Esther en haar zoon Shiham Seder avond in het huis van Emunah Yaron, waarbij ook Shai Agnon aanwezig was. Hij had zich inmiddels verzoend met zijn nicht.

Esther stierf in 1970 en werd begraven in Givat Shaul. Naar verluid werden er zowel een Joodse als een Islamitische ceremonie voor haar gehouden. De drie kinderen van Esther en Jawad hebben vandaag de dag grote families en leven in Oost-Jeruzalem. Zoon Shiham verdiept zich in zijn Joodse wortels; zoon Suheil moet er niets van hebben. Ondanks het feit dat de twee zoons -dochter Suheila is inmiddels overleden- volgens de Halacha Joods zijn maken ze niet in aanmerking voor Israëlisch staatsburgerschap.

Bron: Haaretz

Advertentie (4)