Shalit nog in leven

Een woordvoerder van de Israëlische regering heeft dinsdag verklaard te weten dat Gilad Shalit nog leeft. Ook heeft een woordvoerder van het Leger van de Islam, verantwoordelijk voor de ontvoering van Shalit, gezegd dat de soldaat ‘in overeenstemming met de principes van de Islam’ niet zal worden gedood.

Het ultimatum dat de ontvoerders aan Israël hadden gesteld liep gisteren af. In ruil voor het leven van Shalit eisten de militanten de vrijlating van 1500 Palestijnen uit Israëlische gevangenissen. Gedreigd werd Shalit te vermoorden als Israël deze eis niet inwilligde. Vooralsnog lijkt dit, afgaande op de verklaringen van zowel de Israëlische regering als het Leger van de Islam, niet te zijn gebeurd.

Hamas-premier Haniye heeft de ontvoerders opgeroepen het leven van Shalit te sparen en de deur niet te sluiten voor een akkoord. Israëlisch premier Olmert zei gisteren opnieuw niet te zwichten voor terreur en niet te onderhandelen met terroristen.

Gisteren werd vanuit Gaza een raket afgeschoten die een school in Ashkelon beschadigde. Er vielen geen gewonden. Het is voor het eerst dat een Qassam-raket de afstand tot het centrum van Ashkelon aflegde. Als reactie hierop heeft het Israëlische kabinet vandaag besloten noordelijke delen van Gaza te bezetten om een veiligheidszone te creëren.