Meer Nederlands geld voor noodhulp aan Libanon

Nederland stelt ruim 3,5 miljoen euro extra beschikbaar voor noodhulp aan slachtoffers van de oorlog in Libanon. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag gemeld. Het geld gaat naar diverse organisaties en is bestemd voor onder meer medische zorg, opvang van ontheemden, voedsel, dekens en schoon water.

Minister Agnes van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) had vorige week al 1 miljoen euro toegezegd aan het Internationale Rode Kruis. Daarmee heeft Nederland tot dusver in totaal ruim 4,5 miljoen euro uitgetrokken voor noodhulp aan Libanon.

Van de extra bijdrage gaat 1,5 miljoen euro naar het Internationale Rode Kruis. Het Wereld Voedsel Programma (WFP) van de Verenigde Naties krijgt eenzelfde bedrag voor logistieke ondersteuning van de hulpverlening van de VN, hulporganisaties en de Libanese overheid.

Ook gaat 300.000 euro naar het Noodhulp Coördinatie Bureau van de VN. Het Nederlandse Rode Kruis ontvangt 250.000 euro om de medische zorg aan Palestijnse vluchtelingen in Libanon te verbeteren.

Het WFP mag van Nederland bovendien vijftig vrachtauto’s aanschaffen om voedsel en noodgoederen voor Libanon te vervoeren. Het gaat om gebruikte niet-militaire DAF-vrachtwagens van het ministerie van Defensie die in moeilijk begaanbaar terrein kunnen rijden.

Bron: Trouw 01-08

Advertentie (4)