Rabbijn Ahron Soloveichik overleden

Rabbijn Ahron Soloveichik, één van de meest vooraanstaande moderne rabbijnen, is vrijdag 4 oktober j.l. op 84 jarige leeftijd in Chicago overleden. Rabbijn Soloveichik was oprichter en hoofd van de Brisk jesjiewa in Chicago en zeer actief voor Yeshiva University in New York. Hij was één van de grootste hedendaagse autoriteiten op het gebied van Halacha en Talmoed.

Geboren in Khaslavichy, in West-Rusland, behoorde Soloveichik tot één van Europa?s leidende rabbijnse dynastieën, die negen generaties teruggaat. Zijn vader, Moshé, was opperrabbijn van zijn stad en zijn broer Rabbijn Joseph B. Soloveichik, wordt beschouwd als de leidende moderne Rabbijn van de 20e eeuw. Ahron Soloveichik werd in zijn jeugd o.a. opgeleid door Tora giganten als de Chofetz Chaim, de Imre Emmes en Rabbijn Yitzhak Hutner.De familie Soloveichik verhuisde in 1930 van Polen naar de Verenigde Staten. De jonge Ahron Soloveichik verkreeg zijn Rabbinale bevoegdheid aan Yeshiva College maar vond het moeilijk om in New York een baan te vinden. Mede om deze reden behaalde hij zijn rechten titel aan de New York University of Law. Twintig jaar lang gaf hij les aan diverse jesjiewot in New York. In 1966 verhuisde hij naar Chicago om daar hoofd te worden van het Hebrew Theological College in Skokie. In 1974 stichtte hij jesjiewa Brisk. Hij schreef twee boeken in het Engels: Logic of the Heart, Logic of the Mind en The Warmth and the Light. Verder schreef hij diverse boeken in het Hebreeuws.Rabbijn Soloveichik stond bekend om zijn talent om zijn enorm vergaarde Tora kennis toe te passen op moderne vragen. Hij was ook niet bang om uit te komen voor zijn mening, die lang niet altijd strookte met de algemeen geaccepteerde opvattingen in zijn tijd. Soms waren zijn ideeën zelfs controversieel. Hij was de enige orthodoxe rabbijn in de Verenigde Staten die zich tegen de Vietnam oorlog en de strijd tegen het communisme keerde. Rabbijn Soloveichik was van mening dat hersendood onvoldoende was om een persoon volgens de Halacha overleden te verklaren. Hij was een uitgesproken tegenstander van het Oslo proces, maar ook één van de weinige orthodoxe rabbijnen ter wereld die sommigen binnen de orthodox-joodse gemeenschap beschuldigde van het scheppen van een klimaat van haat, dat uiteindelijk leidde tot de moord op de Israëlische minister-president Jitschak Rabin.Rabbijn Raph Evers van het Nederlands Israëlitisch Seminarium noemt Soloveichik een groot man. "Zijn invloed in Nederland was gering maar hij was een lichtend baken voor Tora geleerden".Rabbijn Just uit Amsterdam prijst Soloveichik om zijn voorbeeldfunctie. "Soloveichik heeft het voorbeeld gegeven van de moderne jood die tegelijkertijd diepreligieus én modern-intellectueel kan zijn".Rabbijn Soloveichik is begraven op de Olijfberg in Jeruzalem.