Vanavond in Netwerk: Portret van een Israëlische dienstweigeraar

Oded Naaman vluchtte naar Nederland om te voorkomen dat hij als reservist zou worden opgeroepen voor het leger. Hij is een van de weinigen die het wagen Israëlische legerdienst te weigeren.

Uitzending: 14 augustus, 20.30 uur, Ned. 1

Sinds vanmorgen is er een staakt-het-vuren tussen Israël en Hezbollah. Beide partijen houden zich aan de VN-resolutie. De Israëliër Oded Naaman bekijkt het van een afstand: hij ontvluchtte Israël om te voorkomen dat hij zou worden opgeroepen voor het leger.

Oded Naaman studeerde filosofie in Jeruzalem. Vlak voor de aanval op Libanon waarschuwde een vriend hem dat hij zou worden opgeroepen als reservist. Na zijn diensttijd van 2000 tot 2003 had hij genoeg van het Israëlische leger en daarom besloot Naaman om naar Nederland te vluchten.

In Israël moet iedereen boven de 18, mannen en vrouwen, in militaire dienst. Daarna blijven de mannen reservisten. Tot maximaal 45 jaar kunnen zij worden opgroepen voor het leger.

Opvallend genoeg zijn er nauwelijks dienstweigeraars in Israël. Israëliërs met bepaalde religieuze achtergronden hoeven niet in dienst, maar mensen zoals Naaman zijn er weinig. In een gevangenis vlakbij Haifa zitten vijf dienstweigeraars vast.

Dienstweigeraars worden gezien als lafaards en verraders en riskeren hoge gevangenisstraffen, maar de organisatie Yesh Gvul komt voor hen op. De organisatie wil dat soldaten de keuze moeten krijgen om te dienen en niet een verplichting. Onlangs demonstreerde Yesh Gvul bij de gevangenis bij Haifa.

Op de website van het programma zijn diverse weblinks te vinden en kan gereageerd worden op de uitzending.

Advertentie (4)