26e Nederlands Filmfestival van start

Dit jaar worden er op het Nederlands Filmfestival in Utrecht (26/9-6/10) maar liefst 31 films vertoond die op verschillende manieren een ‘Joodse relatie’ hebben. Het kan gaan om een Joodse dan wel Israëlische filmmaker, of een ‘Joods’ onderwerp in de breedste zin des woords. Op joods.nl een overzicht.

‘Ober’ van Alex van Warmerdam zal op 27 september het festival openen en op 5 oktober zal het filmfeest worden afgesloten met de documentaire ‘Forever’ van Heddy Honigmann. Was Honigmann al eerder te vinden in de ondergrondse muziekwereld van de Parijse metro, nu heeft ze haar camera gericht op de overleden wereld van Père Lachaise. Waar meer leven is te vinden dan de dood zou vermoeden.

Naast ‘Forever’dingen nog zeven films mee naar het ‘Gouden Kalf’. Het al veelvuldig in de media besproken Zwartboek van Paul Verhoeven en ‘Het woeden der gehele wereld’ hebben naast een joods personage de oorlog en oorlogsverleden met elkaar gemeen.‘De oorlog’ (WO II) is ook voor Doesjka van Hoogdalem de inspiratiebron van haar film ‘Oorlogsrust’. Haar film is te zien in de debuutfilmcompetitie.

Cyrus Frisch, Hans Fels, Paul Cohen hopen met hun films het mooie glimmende kalf te winnen. Frisch laat met ‘Blackwater Fever’ zien dat de verschrikingen van de werkelijkheid op den duur niet meer te ontlopen zijn. Voor Hans van Mierlo gold dit voor zijn politieke loopbaan blijkt uit een potret dat Hans Fels en Edmond Hofland van de oud-politicus hebben gemaakt. Paul cohen heeft samen met Martijn van Haalen een documentaire gemaakt over een de aan staar lijdende Afrikaanse fotograaf Philippe Koudjina, ‘Photo Souvenir’.

Het boek ‘Het Ravijn’ van Max Pam vormt de basis van de nieuwe gelijknamige film van Nicole van Kilsdonk. De weg terug van een door een hersnebloeding getroffen journalist. Jos de Putter geeft in zijn docu-roadmovie een beeld van twaalf Bob dylan-aanhangers aan de hand van evenzovele teksten van de alweer 65-jarige protestzanger. Met Bob kun je alle kanten uit, kwestie van interpreteren zo blijkt.

In de andere programma’s zijn ondermeer films te zien van Frans Weisz, Pollo de Pimentel, Netty van Hoorn, Frans Bromet en Netty Rosenfeld. De Israëlische filmmakers zijn te vinden bij de afstudeerfilms van de Rietveld academie.

Telefonisch reserveren:
Zaterdag 23 september t/m woensdag 27 september van 11:00 tot 19:00 uur
Donderdag 28 september t/m donderdag 5 oktober van 10:00 tot 20:30 uur
Telefoonnummer: 030-2322684.


De films zijn gerangschikt op programmaonderdeel en vervolgens op alfabet.

Hoofdprogramma Gouden Kalf Competitie

Blackwater Fever, 2006, Cyrus Frisch
Een man die toekijkt hoe anderen creperen, maar niet het lef heeft er iets aan te doen. Zo omschrijft de hoofdpersoon van deze bijna dialoogloze film, die vragen oproept over hoe de mens zich wapent tegen wereldleed, zichzelf. De aan blackwater fever – een ernstige vorm van malaria – lijdende man rijdt door een zinderende woestijn ergens tussen Los Angeles en Las Vegas, door regisseur Cyrus Frisch het westerse consumptieparadijs genoemd. Het gebied loopt ongemerkt over in Afrika en het Midden-Oosten. Langs de weg doemen verontrustende en gruwelijke taferelen op: uitgebrande auto’s, martelingen, een dood lichaam. De man negeert ze, alsof het gaat om journaalbeelden die hij uit zijn ooghoek voorbij ziet flitsen alsof het slechts koortsdromen zijn. Wanneer het geweld zijn metgezel treft – de vrouw die gedurende de rit plots naast hem zit – kan hij de werkelijkheid niet meer ontlopen.
zaterdag 30-09-2006 / 09:30 / Studio engels ondertiteld zondag 01-10-2006 / 21:30 / Louis Hartlooper Complex 1 maandag 0

Advertentie (4)