Holocaust-cartoons in Deense krant

In Denemarken heeft het links-liberale dagblad Information de Holocaust-spotprenten gepubliceerd die momenteel in de Iraanse hoofdstad Teheran tentoongesteld worden.

De krant zegt de karikaturen te publiceren omdat ze een reactie zijn op de Mohammed-spotprenten die begin dit jaar door de Deense krant Jyllands-Posten werden geplaatst en op veel plekken in de islamitische wereld tot gewelddadige protesten leidden.

De tentoonstelling in Iran, bestaande uit 228 cartoons over de Holocaust, is samengesteld uit in totaal 1100 inzendingen. 61 landen reageerden op de oproep om inzendingen.

De tentoonstelling ‘Holocust International Cartoon Contest’ is opgezet door de organisatie Iran Cartoon. “Zij kunnen schrijven wat zij willen over de profeet, maar zodra iemand twijfels uit over de Holocaust, krijgt hij een boete of celstraf”, aldus een van de organisatoren over de situatie in Europa.

Op de website (vaak slecht onbereikbaar) van Iran Cartoon zijn de spotprenten te bekijken. Een teller houdt bij hoe vaak elke cartoon wordt gezien. Op internet lijken de prenten populairder dan ‘in het echt’: de tentoonstelling, die nog tot 13 september te zien is in het Palestijns Museum voor hedendaagse kunst in het centrum van Teheran, trekt weinig publiek.

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad heeft de afgelopen maanden diverse keren in twijfel getrokken dat de Holocaust werkelijk heeft plaatsgevonden. In oktober zal Iran een, naar eigen zeggen ‘wetenschappelijke’, conferentie over de Holocaust organiseren.

De Deense opperrabbijn Bent Lexner, zegt geen probleem te hebben met de publicatie van de tekeningen in zijn land. Hij zegt er ”weinig waarde” aan te hechten.