Gruwelijke geschiedenis wordt spel

Een stel Tsjechische ‘gamers’ hebben een internet-computerspel gemaakt over het in juni 1942 door de nazi’s uitgemoorde en met de grond gelijkgemaakte Tsjechische mijnstadje Lidice. ‘Om doelgericht te shockeren, zodat jongeren zich worden van de geschiedenis’, zo luidt de verklaring van de makers.

Voor het ‘hottest new wargame’ begint moet de speler van ‘Total burn-out’ kiezen tussen handgranaten of vlammenwerpers. Wie het dorp als eerste weet plat te branden mag zich de trotse winnaar noemen. De startpagina van de game biedt een link naar de wikipedia-pagina over Lidice. Kennelijk ontbrak het de makers van het spel niet aan kennis. De puntentelling is even gruwelijk: 10 punten voor elke gedode Tsjech en 20 punten voor het levend verbranden van een dorpeling. Wie per abuis een Duitser doodt krijgt 300 minpunten.

In Lidice is de verbijstering over het gewelddadige spelletje enorm. Václav Zelenka, de huidige burgemeester van het dorp, was als vierjarig kind getuige van de vernietiging van het dorp. Hij verloor zijn vader, een nicht, een neef en twee ooms. Zijn grootmoeder werd vermoord in Auschwitz. Hij noemt Tota Burn-out ‘pervers’.

Jan Binar, de maker van de game, tevens beheerder van de website waar het spel wordt gehost, voelt zich niet aangesproken. "Het is juist de bedoeling om te shockeren. De game confronteert jongeren met wat er gebeurd is in Lidice. Wij denken dat we ze, juist doordat het zo keihard is, weten te interesseren. De directeur van het Lidice-museum steunt ons in die mening. Het is bekend dat de kennis over WOII steeds verder afneemt, en dat jongeren op nieuwe manieren moeten worden geprikkeld. Daarom wordt aan het einde van het spel (als het dorp is verwoest en alle inwoners vermoord- red.), de speler aangespoord door te klikken naar de website van het museum." Meer over de gedachtengang achter de game is te lezen (in het Engels) op www.radio.cz.

Wie de herdenkingswebsite wil bezoeken maar geen behoefte heeft zich eerst door het ‘spel’ te worstelen kan klikken op onderstaande afbeelding.

Historie
Op 27 mei 1942 pleegden twee speciaal uit Engeland overgebrachte Tsjechische parachutisten in Praag een moordaanslag op de ‘Reichsprotektor’ voor Bohemen en Moravië Reinhard Heydrich. De SS-er, een van de architecten van de ‘Endlösung’, de massale vernietiging van de Joden in Europa, stierf acht dagen later aan zijn verwondingen.

De SS en de Gestapo zetten een verbeten jacht in op de daders van de aanslag. Iedereen die mogelijkerwijs betrokken zou zijn geweest, bewezen of onbewezen, werd vermoord – meer dan 1000 mensen alleen al in Tsjechië. ‘Voor straf’ werden daarnaast 3000 Joden uit het ghetto van Theresienstadt vermoord, en in Berlijn werden op de dag van Heydrich’s overlijden 500 Joden opgepakt, van wie er 152 werden doodgeschoten.

De nazi’s waren echter nog niet klaar met hun wraakacties. Op 10 juni werd op bevel van Hitler het mijnstadje Lidice, 15 km buiten Praag, uitgemoord en totaal verwoest, onder het voorwendsel dat de moordenaars van Heydrich van de inwoners steun hadden gekregen bij het plegen van hun aanslag. Alle 192 mannelijke dorpsbewoners van 16 jaar en ouder werden doodgeschoten, de 196 vrouwen werden naar het concentratiekamp Ravensbrück gedeporteerd (de meesten van hen stierven er) en 105 kinderen gingen op transport naar het concentratiekamp Chelmno, waar 88 van hen werden vergast. Kinderen met een Arisch uiterlijk werden door Duitse pleegouders ‘heropgevoe

Advertentie (4)