Nieuwtjes voor reizigers naar Israël

De stijgende lijn in het toerisme naar Israël – in de eerste zes maanden van dit jaar 13% hoger dan in dezelofde periode in 2005 – is door het conflict met Hezbollah tot stilstand gekomen. Maar dat betekent niet dat er geen initiatieven worden ontplooid om het land voor toeristen steeds aantrekkelijker te maken.

Hogesnelheidslijn tussen Tel Aviv en Jeruzalem
In de toekomst is het mogelijk om in 28 minuten van Tel Aviv naar Jeruzalem – en vice versa – te reizen met de trein. Gedurende het spitsuur rijdt de trein vier tot zes keer per uur. Het spoor beslaat 56 kilometer en rijdt over bruggen en onder tunnels door. Het eindstation ligt nabij het Jerusalem International Convention Centre.

Vliegen op Massada
Na veertig jaar is het weer mogelijk om te vliegen op de Bar Yehuda Landing Strip, vlakbij Massada. Het vliegveld werd in de 60’ er jaren gesloten voor toeristen. Er wordt gebruik gemaakt van een Piper Lance en een Piper Aztec gebruikt. In de toekomst wordt mogelijk een grotere charter ingezet.

Tel Aviv krijgt nieuwe pre check- in
Voor reizigers van Israël Airlines en Swiss is het al een tijdje mogelijk om een dag voor de vliegreis in te checken en bagage af te leveren. Binnenkort is het ook voor reizigers van El Al en buitenlandse vliegmaatschappijen mogelijk om dit te doen. Begin 2007 wordt begonnen met de bouw.

Boerderijbezoek in de woestijn
Sinds kort is het mogelijk om boerderijen in de Negev woestijn te bezoeken. Elke boerderij heeft zijn eigen specialisatie. Zo zijn er boerderijen met olijfbomen, wijngaarden, grapefruits, jojoba en melkproducten. Vaak hebben boerderijen ook een restaurant, winkel en zelfs slaapgelegenheid. Ook kan er bijvoorbeeld paard worden gereden. Zie voor meer informatie www.kkl.org.il

2008: ‘Jaar van het Toerisme’
In het kader van Israëls 60 jarige bestaan wordt 2008 uitgeroepen tot ‘Jaar van het Toerisme’. In dit jaar wil de regering onder andere Terminal 1 van Ben Gurion Airport vliegveld beschikbaar stellen voor low cost maatschappijen. Ook wil men een internationaal centrum realiseren waar de uitgifte van visa soepeler verloopt.

Bos in de woestijn?
Mede met de hulp van de Nederlandse ‘vrienden van de KKL’, het Joods Nationaal Fonds, is in Eilat een bos aangelegd. Onder de zware omstandigheden van gemiddeld veertig graden en een regenval van een paar millimeter per jaar schieten de eerste boompjes al uit de grond. De KKL en JNF houdt zich in het algemeen bezig met bebossing en bevloeiing. Zie ook www.kkl.org.il

Wintertijd in Israël
De wintertijd in Israël begint 1 oktober om 2 uur ’s nachts. De klok gaat dan een uur terug.

Tussen januari en juli hebben 1.2 miljoen toeristen Israël bezocht. Dit is 13 %  meer dan in dezelfde periode het jaar ervoor. Vooral vanuit Amerika is een stijging te zien. Ook uit Scandinavië, Italië en Rusland kwamen meer toeristen. Helaas heeft het conflict tussen Israël en Libanon het toerisme geen goed gedaan en zal de stijging van het aantal toeristen op korte termijn niet doorzetten.

Advertentie (4)