Hitlerwijn

Opnieuw staat de nazistische 13e bondskanselier in de schijnwerpers, nu omdat zijn beeltenis te vinden is op het etiket van Italiaanse wijnflessen. Hitler is in gezelschap van andere historische boeven als Josef Stalin en Benito Mussolini.

De Italiaanse wijnmaker Alessandro Lunardelli in Coloredo di Prato in Friuli Venezia Giulia begon in 1995 een ‘historische reeks’, kwaliteitswijn met etiketten die, zo zegt de website van het bedrijf, ‘ons moeten herinneren aan de levens van beroemde figuren uit de Italiaanse en de wereldgeschiedenis’. De reeks omvat inmiddels ruim 50 etiketten. De serie waarvan de ‘Führerwein’ deel uitmaakt bestaat uit een colectie van 20 afbeeldingen uit de periode van het Derde Rijk, toepasselijk ‘Der Führer’ genaamd. Hitler’s fascistische evenknie Mussolini moet het doen met ‘slechts’ 18 etiketten. ‘Il communismo’ telt 6 etiketten. Nauwkeuriger bestudering van de gehele etikettencollectie toont dat Hilter ook in andere sectoren te vinden is.

Het wijnhuis meldt trots dat juist deze reeks veel aandacht heeft getrokken, ‘ook vanwege de kwalitiet van de wijn’. De helft van de totale wijnproductie van Lunardelli komt terecht in de flessen uit de historische serie. Voor wijnverzamelaars zijn de flessen een cult-object geworden.

De populariteit van de wijn is Dorothée Gassen een doorn in het oog. Zij is samen met het Verzetsmuseum in Leeuwarden een Europese actie begonnen tegen de ‘Führerwijn’.

De in Aken geboren Gassen (57) woont al meer dan dertig jaar in Nederand. Ze is zich bewust van de vooroordelen over Duitsland die er nog altijd heersen onder de Nederlandse bevolking. Ze is voorzitter van de door haarzelf in 1994 opgerichte stichting Nederlands-Duits Dialoog, waarmee ze tegengas wil geven aan de onder Nederlanders nog altijd aanwezige ‘latente antipathie jegens Duitsers’.

Gassen, die de ‘Führerwijn’ toevallig ontdekte in een supermarkt in het Italiaanse Jesolo, wil dat er een Europees verbod komt op de flessen. Ook de verkoop op internet moet worden verboden. Ze vindt dat alle nazistische en fascistische souvenirs, zoals kalenders, pennen, vlaggen en poloshirts, in heel Europa verboden zouden moeten worden. De ‘Führerwijn’ mag in Duitsland overigens niet verkocht worden.

Volgens Gassen kunnen ‘kleine, ogenschijnlijk onbelangrijke dingen als de Hitler- en Mussoliniwijnen het begin vormen van groter kwaad’. "We moeten alert zijn en hiertegen protesteren. Dit gebeurt in heel Europa, niet alleen in Italië."

Advertentie (4)