Protest tegen nieuwbouwproject Jeruzalem

Tien jaar geleden gaf Ehud Olmert, toenmalig burgemeester van Jeruzalem, zijn fiat aan 20.000 nieuw te bouwen woningen in de groene heuvels ten westen van de stad. De bebouwing zou het gebied blijvende schade toebrengen en onverantwoord hoge kosten met zich meebrengen.

De protesten werden gehoord tijdens een symposium gericht tegen het Safdie-plan, het nieuwbouwproject genoemd naar het ontwerp van de gerenommeerde Israëlische architect Moshe Safdie. Een van de sprekers tijdens de bijeenkomst was advocaat Shraga Biran. Tegenstanders van het nieuwbouwproject vrezen dat bebouwing de doodssteek zal zijn voor het op slechts enkele minuten van het drukke stadscentrum gelegen natuur- en recreatiegebied. Het bouwproject zal ca. 26 km2 beslaan, en is daarmee een van de grootste die ooit zijn ondernomen.

Voiorstanders van het project zijn premier Ehud Olmert en de huidige burgemeester van Jeruzalem Uri Lupolianski. Beiden zijn van mening dat de uitbreiding noodzakelijk is omdat de stad uit haar voegen barst. De plannen om de stad naar het westen uit te breiden kregen meer steun toen de uitbreiding naar het oosten onder druk van de Verenigde Staten werd opgeschort.

Op 17 oktober as. zal het department voor ruimtelijke ordening en bouwzaken van het ministerie van binnenlandse zaken de definitieve beslissing nemen over het Safdie-Plan. Het is dan ook kort dag voor de oppositie, die gedragen wordt door ruim 50 Knessetleden uit alle partijen.

Rabbijn Michael Melchior lijkt zich meer zorgen om het centrum van Jeruzalem dan om het natuurgebied, ook al is hij leider van de milieu-lobby in het Israëlische parlement: "Wij moeten ons richten op het hart van Jeruzalem. Als we centrum aan zijn lot overlaten, dan bestaat Jeruzalem niet meer."
Andere tegenstanders van het Safdie-Plan vinden dat het stadsbestuur eerst moet investeren in de arme wijken binnen de stad, alvorens geld uit te geven aan dergelijke prestigieuze nieuwbouw.

Advertentie (4)