39% van de nederzettingen op Palestijnse grond

Een nieuwe studie, uitgevoerd door de Israëlische actiegroep Peace Now en gebaseerd op uitgelekte gegevens, toont aan dat 39% van de grond waarop nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever zijn gebouwd, toebehoort aan Palestijnen. Dit maakte de groep vandaag bekend in een persconferentie.

Een anonieme Israëli, werkzaam bij de Burgerlijke Administratie, lekte kaarten en cijfers door aan Peace Now omdat hij de ‘grootschalige schendingen van Palestijns prive-bezit’ aan de kaak wilde stellen. Het onderzoek dat de linkse actiegroep vervolgens uitvoerde, toont aan dat 39% van de grond die de nederzettingen innemen, toebehoort aan Palestijnen.

De twee grootste nederzettingen, Ma’aleh Adumim en Ariël, zijn respectievelijk voor 86,4% en 35,1% gebouwd op Palestijnse grond. 44,3% van Giv’at Ze’ev, dat door Israël wordt beschouwd als een buitenwijk van Jeruzalem en niet als bezet gebied, bevindt zich op Palestijns prive-land.

Het onderzoek toont voorts aan dat het land dat Israël in ieder mogelijk vredesvoorstel van plan is te houden, voor 40% bestaat uit Palestijns grondbezit. Israël verklaart tot nu toe altijd dat ze het prive-bezit van Palestijnen respecteert en alleen op legale wijze land in bezit neemt, tenzij het om veiligheidsredenen nodig is land te verwerven.

Peace Now heeft verklaard dat de conclusies van het onderzoek een ernstige beschuldiging vormen aan het adres van de kolonistenbeweging. “Israël heeft haar eigen normen en wetten geschonden in de Westbank, door Palestijns prive-bezit te schenden en er nederzettingen bovenop te zetten”, aldus een woordvoerder.

Bron: The New York Times en Haaretz

Via Haaretz is het onderzoek te downloaden.

Advertentie (4)