Voorzichtig keren de Joden terug naar Oem al-Fahm

Sinds in 2000 de tweede intifada uitbrak mijden Joden de door Palestijnen gedomineerde steden in Israël. Maar inmiddels proberen tal van groepjes de onderlinge contacten te herstellen. "Weet je dat er hier in Oem al-Fahm nog nooit een Jood kwaad is gedaan?” Door Inez Polak.

’Hé, wat gebeurt hier? Hebben de Joden ineens hun moed verzameld dat ze zomaar durven te verschijnen?”

Hamed zit in het kleine kantoortje van zijn bakkerij aan de hoofdstraat die naar het centrum van Oem al-Fahm leidt. Zakken pita’s worden net ingeladen en hij verwondert zich over de plotselinge toestroom van Joodse Israëliërs naar het Arabische stadje.

Want Oem al-Fahm ligt dan wel in Israël, de meeste Joodse Israëliërs mijden de Palestijns-Arabische dorpen en steden in eigen land¸ vooral sinds de zogeheten ’Gebeurtenissen van 2000’. Niet dat daarvoor de band innig was, verre van dat, maar toch plachten veel Israëliërs de Arabische restaurants te frequenteren en deden ze zaterdags hun inkopen op de bloeiende markten.

„Ze komen hier nooit meer, ze durven niet. De Israëlische media schilderen ons af als ik weet niet wat, alsof we allemaal moordenaars en terroristen zijn. Weet je dat er hier in Oem al-Fahm nog nooit een Jood kwaad is gedaan?”

Klik hier voor het gehele artikel

Bron: Trouw

Advertentie (4)