Khatami is bezorgd om Katsav

In de wandelgangen van het Wereld Economisch Forum in Davos stuitte een Israëlische journalist deze dagen op de Iraanse oud-president Khatami, die hem met een vriendelijke glimlach begroette en vroeg: "Wat doen jullie met mijn stadgenoot Mosje Katsav?"

Katsav, de Israëlische president, wordt verdacht van verkrachting en is op non-actief gesteld. Hij komt net als Khatami uit Yazd in Iran. Tussen de journalist en de oud-president ontspon zich volgens het verslag in de krant Jediot Achronot een vriendelijk gesprek, waarbij de Iraanse oud-president afstand nam van het beleid van zijn opvolger Ahmadinejad, die de vernietiging van Israël predikt.

Op de vraag wat hij dacht van de onlangs door Iran georganiseerde Holocaust-conferentie zei Khatami: "Schrijf mijn woorden precies op. Ik veroordeel die bijeenkomst in alle toonaarden. De Holocaust van het Joodse volk was de grootste zonde tegen de mensheid in onze tijd. Er bestaat geen twijfel over. Het is een massamoord die ongekend is."

Volgens Khatami ligt de oplossing voor de problemen in de regio in een dialoog tussen de gematigde krachten. "We moeten de extremisten aan beide kanten bestrijden." Volgens de Israëlische verslaggever moedigden de adviseurs rond Khatami hem aan op de vragen in te gaan. Bij het afscheid herhaalde de Iraniër dat hij graag op bezoek naar Israël zou komen.

Bron: Trouw 27-01

Advertentie (4)