Driemaal nieuws uit Israël

Joods.nl vatte drie opmerkelijke items met nieuws uit Israël samen: de Palestijnen willen meedoen aan het Eurovisie Songfestival, Noorwegen spreekt als eerste Europese land met Hamas en doorbreekt daarmee de boycot van de Palestijnse regering en de Amerikaanse restaurantketen Hooters, vooral bezocht om de schaarsgeklede serveersters, opent een filiaal in Tel Aviv.

Palestina wil in songfestival

De Palestijnen onderzoeken de mogelijkheid van deelname aan het Eurovisie Songfestival. Dit verklaarde Rolf Holmboe, een Deense diplomaat op de Westelijke Jordaanoever, tegenover het persbureau AP.

De Denen ondersteunen de Palestijnen bij hun streven naar deelname aan het liedjesfestival. Twee culturele evenementenbureaus, het Deense Superflex en het Palestijnse Sabreen, hebben afgesproken gezamenlijk te gaan lobbyen bij lidstaten van de EU. De twee bureaus ondersteunen ook de Palestijnse omroep bij technische voorbereidingen. Het songfestival wordt uitgezonden in de Palestijnse gebieden en is daar erg populair.

Israël doet al jaren mee aan het Eurovisie Songfestival. Volgens diplomaat Holmboe kan Palestijnse deelname aan het songfestival helpen ‘een positief symbool van Palestijnse eenheid te scheppen, en het idee van samenwerking met Israël versterken’. De Deense vertegenwoordiging op de Westelijke Jordaanoever betaalt honderdveertigduizend dollar aan het project.

Bron: NRC

Noorwegen praat met Hamas-leider

De Noorse onderminister van Buitenlandse Zaken Raymond Johansen vloog zondag naar het Midden-Oosten en sprak gisterochtend met de Palestijnse premier Hania. Daarmee heeft Noorwegen als eerste Europese land de westerse boycot van de Palestijnse regering doorbroken.

Hania staat sinds zaterdag aan het hoofd van een colaitieregering van Hamas en Fatah. Daarvoor leidde hij een jaar lang een pure Hamas-regering die kon rekenen op een boycot van westerse landen. De hulp aan de bezette Palestijnse gebieden werd bovendien stopgezet, omdat de Hamas-regering weigerde Israël te erkennen en het geweld af te zweren.

De nieuwe regering is met de komst van Fatah, de partij van president Abbas, iets Israël-vriendelijker geworden. Noorwegen wilde die stap belonen. Andere landen twijfelen nog, omdat Hamas ook binnen de nieuwe regering Israël niet erkent en het geweld niet heeft afgezworen.

Bron: Trouw 20-03

Hooters naar Israël

De Amerikaanse restaurantketen Hooters, waar rondborstige en schaarsgeklede serveersters de gasten bedienen, opent deze zomer zijn eerste vestiging in Israël. Als het concept aanslaat, volgen er mogelijk nog vier filialen. Dat maakte het bedrijf maandag bekend.

Het eerste restaurant komt te staan in Tel Aviv, de meest mondaine stad in Israël. De precieze lokatie is nog niet bekend, maar volgens franchisehouder Ofer Ahiraz blijft Hooters weg uit gebieden waar veel orthodoxe joden wonen die er aanstoot aan kunnen nemen.

Het etablissement serveert geen koosjer voedsel, maar past de kaart wel aan de Israëlische markt aan.

Bron: Trouw

Advertentie (4)