Sidra Wajikra, Wajikra (Leviticus) 1:1-5:26

Nu menigeen zich niet prettig voelt bij de beschrijving van brandoffers en van de reinheidswetten, is de vraag hoe we in de tegenwoordige tijd moeten omgaan met Wajikra. We voelen ons ongemakkelijk met het idee van dierenoffers en zien de eerste hoofdstukken van Leviticus als een historische herinnering: “dit is wat we vroeger geloofden”, of we proberen om de hele tekst te duiden als een metafoor voor de ‘offers’ die we in ons leven moeten brengen.

Bekijk de haftara van de week met Baruch Sienna:

Kunnen we onze huidige eredienst drenken in de hartstocht en het dramatische van de dierenoffers?

INLEIDING EN VERBINDINGEN

Het derde boek van de Tora heet Wajikra of Leviticus. Het gaat grotendeels over de details van de priesterlijke eredienst: de offers en de regels over rituele onreinheid. Men vindt deze teksten vaak moeizaam voor lezers van deze tijd. De enkele jaren geleden gepubliceerde Amerikaanse Conservatieve choemasj (Tora met haftarot en commentaren) Etz Hayim (zeer aan te bevelen, DL) merkt op: “voor de moderne mens is het moeilijk Wajikra met eerbied en waardering te lezen. Het boek gaat in hoofdzaak over onderwerpen – offers en onreinheid – die ver van ons bed lijken te zijn.”

We hebben dit jaar onze aandacht gericht op de profeten, waarvan de meesten leefden na de vernietiging van de eerste tempel (586 v.d.g.j.) en kunnen daardoor al een veranderende houding tegenover offers en aanbidding waarnemen. Daarnevens zijn de haftarot uitgekozen door de rabbijnen, die na de verwoesting van de tweede tempel leefden (70 n.d.g.j.); die hebben weliswaar gedacht en misschien wel gehoopt dat de Tempel zou worden herbouwd en de offers opnieuw zouden worden ingesteld, maar ze hadden al wel te maken met een nieuwe werkelijkheid: de dienst van God, zonder de offerplechtigheden.

De haftara uit Jesjajahoe wijst de Israëlieten wel op hun vroegere overtredingen, maar eindigt met de belofte dat God ze zal gedenken en verlossen.

Voor het geheel: www.levisson.nl
Vertaling: Vertaling: Nico Vissel
Voor het origineel: klik hier


Klik op het logo om verder
te lezen op de

Advertentie (4)

Wekelijkse Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief (of klik op het kruisje rechtsboven)