Franse Joden vragen VS om politiek asiel

Ruim 7.000 Franse Joden hebben een petitie ondertekend waarin om politiek asiel in de Verenigde Staten wordt verzocht wegens het antisemitisme in Frankrijk. "Sinds de barbaarse moord op een Joodse jongeman, in de context van de toename van antisemitische incidenten gepleegd door Islamitische fundamentalisten, voelen vele leden van de gemeenschap zich niet meer veilig", stelt de petitie.

De petitie is gestuurd naar het Amerikaanse Congress. De aangehaalde moord verwijst naar de dood van Ilan Halimi, een 23-jarige Joodse Parijzenaar die vorig jaar werd ontvoerd en doodgemarteld door een antisemitische bende.

In de petitie wordt het Congress verzocht een wet in werking te stellen waarin een vluchtelingenstatus wordt toegekend aan Franse Joden. "We geloven dat de Verenigde Staten, bekend om het traditionele verwelkomen van hen die bedreigd worden in hun eigen land, haar deuren voor ons zou moeten openen", aldus de petitie.

Chaim Musicant, directeur van CRIF, de koepelorganisatie van seculiere Joodse groepen in Frankrijk, reageerde aldus: "Deze petitie is bizar, dom en ongepast. Ik voel me niet bedreigd in Frankrijk en de autoriteiten doen alles wat ze kunnen om de Joodse gemeenschap te beschermen. Franse Joden hebben een dergelijke petitie niet nodig."

Bron: JTA

Advertentie (4)