Informatie slachtoffers shoah toegankelijker

Anne Louis Cammenga wilde voor zijn moeder informatie opvragen over Joodse medeburgers die haar zeer dierbaar zijn geweest en helaas in Sobibor en Auschwitz zijn vermoord. In de praktijk bleek dat het lastig was om de gewenste informatie boven water te krijgen. Cammenga besloot dat de informatieverstrekking rond slachtoffers en hun nabestaanden overzichtelijker moest worden. Daartoe besloot hij de volgende stappen te ondernemen.

Door de steun van vele anderen alsmede door zijn eigen wilskracht is het hem uiteindelijk gelukkig gelukt om zijn moeder de door haar gewenste informatie te kunnen overhandigen. Deze ervaring heeft hem doen besluiten om samen met een aantal Joodse belangenorganisaties te overleggen hoe de informatieverstrekking aan Joodse Tweede Wereldoorlogsslachtoffers en hun nabestaanden kan worden bevorderd en, waar gewenst, kan worden verbeterd c.q. geprofessionaliseerd.

Door de waardevolle adviezen van diverse Joodse belangen-organisaties en door goede contacten met de burgemeester van Zeist, de heer J.J.L.M. Janssen, en de wethouder namens het CDA van de Gemeente Zeist, de heer D.A.C.A. Gudde is het hem gelukt o.a. om een lijst samen te stellen en op te laten nemen in het archief van de Gemeente Zeist. Wanneer Joodse Tweede Wereldoorlog-slachtoffers en/of hun nabestaanden bellen krijgen zij voortaan direct een lijst toegezonden/gemaild met daarop vermeld de namen, adressen, telefoonnummers van belangrijkse organisaties die hen de gewenste informatie over hun dierbaren kan verstrekken.

Daarna heeft hij ditzelfde verzoek neergelegd bij het Nederlands Genootschap van Burgemeesters zodat Joodse Tweede Wereldslachtoffers en hun nabestanden voortaan via de instanties die op de hieronder geplaatste lijst staan vermeld – die trouwens ook staat gepubliceerd op de website van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters – op een snelle, adequate en klantvriendelijke wijze alle door hen gewenste informatie over hun tijdens de Tweede Wereldoorlog omgekomen verwanten kunnen verkrijgen.

Op 20 februari 2007 ontving Cammenga tot zijn grote vreugde het positieve bericht van de heer R. van Bennekom, secretaris van het Nederlands Genootschap van Burgmeesters dat het NGB volledig akkoord is gegaan met zijn verzoek, zodat de informatieverstrekking aan Joodse Tweede Wereldslachtoffers en hun nabestaanden voortaan in alle gemeenten in Nederland is gegarandeerd. Via het NBG wordt de lijst naar alle burgemeesters in heel Nederland verzonden, met het verzoek deze lijst te distribueren onder hun ambtenaren/gemeentearchivarissen. Wanneer Joodse Tweede Wereldoorlogslachtoffers en hun nabestaanden in de toekomst contact opnemen met het gemeente-huis van hun eigen woonplaats, kunnen zij via de dienstdoende gemeenteambtenaar of de gemeente-archivaris de lijst opvragen, die dan vervolgens naar hen zal worden gemaild/verzonden.

De lijst ten behoeve van Joodse Tweede Wereldoorlogslachtoffers en hun nabestaanden staat eveneens gepubliceerd op de website van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters en kan worden gedownload onder het kopje ‘nieuwste downloads’: www.burgemeesters.nl

Advertentie (4)