Een Nederlandse Israëli hunkert naar sjalom

Net als bij het eerste boek van Simon Soesan ‘Pita met Hagelslag’,
vormde ook deze keer de goedgevulde docentenkamer van het Ignatius Gymnasium het decor voor de boekpresentatie van ‘Patatje Vrede’. Soesans tweede werk van verzamelde columns over het dagelijkse leven in Israël.

Deze locatie ontlokt Frist Barend de stelling dat het een speling van het Joodse lot is dat men voor het grootste sportevenement van Joods Nederland speelt op de velden van RKAVIC en voor deze avond gebruik maakt van het Ignatius. “We hebben tegenwoordig de katholieken nodig om onze festiviteiten te vieren”.

De zaal is vooral gevuld met familie en bekenden: “Zeg Simon, je hele familie is er en de zaal is vol”. “Ja, goed hè, in 1945 kwamen ze maar met zijn tweeën terug”, antwoordt Soesan. Het geeft meteen de knusse sfeer aan van een avondje met familie en vrienden. Er moet eerst uitgebreid begroet en gesjmoest worden voor de presentatie dan zijn aanvang kan nemen.

Perry Pierik van uitgeverij Aspekt geeft eerlijk te kennen dat hij in het begin niet echt bekend was met Soesans’ werk. Op een vraag aan een kennis kreeg hij als antwoord: “Simon Soesan? Oh die lees ik altijd na de overlijdensadvertenties”, refererend aan de tijd dat Soesan columnist was voor het NIW.

Het werk van Soesan is vooral luchtig, althans zo lijkt het. In de kleine dingen raakt Soesan aan de grote dingen van het leven en dan speciaal het leven in Israël. “Hij kijkt niet naar het grote, maar naar het kleine waardoor dit dan toch weer groot wordt”, aldus Pierik. Die verder van mening is dat we allemaal een patatje vrede nodig hebben.

Frits Barend, die het eerste exemplaar aan een glunderende Soesan zal overhandigen, benadrukt vooral het gewone van Israël. In het dagelijkse leven lijkt Israël een gewoon land voor diegenen die het land niet kennen. “Israël ís ook een gewoon land en een oase van democratie in het Midden Oosten”. Het land is vergelijkbaar met Denemarken en Frankrijk, met alleen het verschil dat de Israëli’s buren hebben die hen willen vernietigen. Hij vindt dat de titel goed de wens van de Israëli weergeeft. Een verlangen naar een normaal en gewoon leven in een van de meest multiculturele samenlevingen van de wereld. Een land waarin de burgers zo hun ergernissen hebben ten aanzien van dagelijkse beslommeringen, mobiel bellen en kritiek hebben op politici.

Simon Soesan wil zijn lezers graag laten zien dat niet alle Palestijnen met bomgordels rondlopen om dood en verderf te zaaien en dat Israëli’s niet alleen maar met wapens lopen om Palestijnen te doden. “Israël zit vol verschillende mensen die niets anders willen dan gewoon leven. Helaas kijken de leiders niet verder dan hun neuzen lang zijn”.

‘Patatje Vrede’ kan een aangename verrassing zijn voor lezers die juist niet bekend zijn met Israël en het land alleen maar kennen van de berichten in de media. Een pleidooi voor een land dat zo graag ‘normaal’ wil zijn.

‘Patatje Vrede’ is voor € 17,50 verkrijgbaar in de Nederlandse boekhandel.
ISBN-10: 90-5911533-3
ISBN-13: 978-90-5911-533-0
Uitgeverij Aspekt

Door: Lidwien Meulemeester

Advertentie (4)